Till senaste kommentaren

Amerikanska blåbär , röda blad. Svamp sjukdom?

Planterade blåbärsbuskarna för 2 dagar sedan. Nu har de fått röda blad. Läste på nätet att det kan vara svamp. Stämmer det?Gracjana

Kommentarer

  • Hej Gracjana!

    Tack för att du kontaktar oss.
    Visst finns det svampsjukdomar som kan drabba de flesta växtslag, även blåbär. Men i ditt fall är jag ganska säker på att de mörka bladen snarare beror på att plantorna inte är vana att stå så pass ljust som dom gör nu. Om en växt stått i en annan slags växtmiljö sedan tidigare i form av ljus, temperatur eller fukt behöver den tid på sig att vänja sig vid den nya växtplatsen. Det behöver inte betyda att den står fel men att kontrasten mellan de olika växtplatserna är stor.

    Du kan hålla koll på de nattliga temperaturerna och skulle dom gå under noll grader behöver du täcka plantan med fiberduk eller juteväv. Bomullstyg fungerar också till viss del. Skadorna den fått av solen är nog svåra att häva så här sent inpå så där får du nog stå ut med att en del av bladen vissnar bort och att nya inom kort kommer växa ut istället. Du kan, om du vill, använda dig av skuggnät för att skydda mot solen i början.
    Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.