Anlägga rabatt invid husvägg

Hej!
Jag bor i en bostadsrätt med en egen liten innergård.
Innergården består av trall och marksten och jag tycker den behöver tillföras liv.
Invid husväggen, som är i sten, tänker jag att jag skulle vilja ta bort den närmaste raden marksten och skapa en liten rabatt. Får man anlägga rabatt så nära huset?

Vilka växter skulle i så fall kunna passa i denna smala rabatt? Det behöver vara tåliga då det är skugga stor del av tiden men mitt i sommaren blir det riktigt varmt, samt blåsigt vår/höst. Dessutom ej giftiga växter maa små barn.
Tove

Kommentarer

 • Hej Tove!

  Precis intill huset på en blåsig plats är det tyvärr svårt att hålla växtlighet vid liv eftersom det ofta blir väldigt torrt. Det går förstås att ha någon sorts växt där men de kommer att kräva bevattningsslang och mycket extra gullande mest troligt.

  Hur bred blir rabatten om du tar bort en marksten? Hur djupt kan du gräva? Vill du helst ha perenner eller hellre något som klättrar eller en buske? Återkom med svar på de frågorna så kan vi fundera vidare.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Stort tack för ditt svar Hedvig!

  Så det är alltså tillåtet att anlägga rabatt invid fasad? Tänker på risk för fuktskada. Huset är från tidigt 1900-tal och min farhåga är att bostadsrättsföreningen kommer neka mig tillåtelse om jag inte kan framföra argument till min fördel.

  Tror inte jag kan gräva särskilt djupt. Kan jag be brf:en om att sätta någon typ av kantstål för att höja odlingsbädden något? En marksten är 30cm.

  Allra helst önskar jag plantera något ätbart som barnen kan plocka av; vinbär, jordgubbar, smultron, färska örter?
  Annars perenn som doftar gott; lavendel, schersmin?
  Om inget av det går maa platsens begränsningar så blir jag glad för något vackert levande som tillför liv och charm till platsen.
  Tove
 • Hej Tove!

  Tillåtelser och vad man får och inte (till skillnad från vad man bör och inte bör) är nog något du får ta med bostadsrättsföreningen om ni har några regler kring detta. Vad som fungerar och inte kan även ändras beroende på vilken sorts hus du bor i, fast där tror jag du skulle få bättre råd av någon kunnig inom husgrunder och byggen :-)

  Det vi däremot kan säga är att växter kan orsaka skador beroende på vilken sort det är. Därför är det bra att se sig om efter växter som kanske inte har ett så aggressivt rotsystem som kan växa in i husgrund eller vattenledningar, samt att du har tillräckligt med luft mellan växt och husvägg för att minska risk för fuktskador.

  Sitter en växt för nära en vägg så blir det lätt fuktigt och insekter stormtrivs även i dessa miljöer. Det blir emellertid mindre oro kring skador om väggen i fråga (som i ditt fall) är av sten, fast det kommer antagligen bli missfärgat och smutsigt.

  Med detta i åtanke blir det lite svårt att ge förslag på växter utan att veta hur bred planteringen du funderat på att skapa är förväntad att bli. Har du något hum på hur bred och djup den kan tänkas bli?
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Tack Jennie för dina svar 😀

  Har du något förslag på vart jag kan vända mig med frågor ang husgrund och risk för/skydd mot fukt?

  Min rabatts yta om jag tar bort en rad marksten skulle bli 35-40cm x 500cm.
  Tror att jag kan gräva 10-15 cm ner i jorden så min tanke är att sätta ett kantstål/kantjärn för att höja planteringsbädden så mycket som möjligt - kanske 20cm extra.
  Vad skulle kunna växa här som är ätbart/doftar gott/är vackert, samt är ej giftigt och har ej aggressivt rotsystem? Samt kanske ej behöver vattnas mycket för att bespara väggen.
  Tove
 • Hej igen!

  Oj, det var en bra fråga - jag har tyvärr inga raka förslag men hoppas att du kanske finner någon som kan hjälpa! :-) Kanske någon bygghandel kan peka dig i rätt riktning?

  Det låter emellertid som att rabatten i det här fallet skulle riskera bli för grund om den bara blir nån decimeter eller två på djupet, för att inte tala om väldigt smal. När vi sen tänker på att det är skuggigt och, som du nämnde, ganska blåsigt så blir det nog väldigt svårt att hitta något som skulle klara sig. 

  Å andra sidan så finns det andra lösningar. Du kan ju då exempelvis ordna med en egen krukträdgård!

  Att odla eller plantera i kruka gör att du får tänka lite extra på bevattningen, samt att krukor och växter behöver skyddas över vintern, men det öppnar samtidigt upp till ett mycket större urval till vad du kan odla.

  I en tillräckligt stor kruka kan du odla amerikanska blåbär, då de klarar skugga bättre än de flesta andra bärbuskar och liknande. Det kan sen vara värt att experimentera hur mycket skugga det faktiskt är, klarar sig en vinbärsbuske kanske trots allt? Skulle en jordgubbsplanta klara sig med den solen den fick?

  En krukrabatt är ju såklart riskabel till det att även med skydd så kanske de perenna växterna och buskarna inte klarar sig. Men då kan du ju alltid testa på säsongsväxter, där du får plantera nytt år till år och växla växter utefter vad du vill ha just den säsongen.

  Lycka till! ☀
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.