Beskära och gödsla Lagerhägg

Hej,
Jag har en Lagerhäggshäck ”Novita” som är 3 år. Den är aldrig klippt och nu i sommar har den vuxit mycket. Hur och när ska vi klippa den för att den ska hålla sig så tät som möjligt? Ska den ha något mer gödsel i år. Den del avtäcker som inte har vuxit till sig lika mycket fick lite kogödsel i våras. Vilket är bäst att klippa med sekatör eller med maskin?

Med vänlig hälsning, Jennie
Jennie

Kommentarer

 • Hej Jennie!

  Lagerhäggen vill helst bli beskuren på våren. Växten får ibland vinterskador och dessa tas bort på våren och då kan man även göra resten av formningen. Du kan klippa både med sekatör eller med häcksax. Väljer du häcksax så beskär en mulen dag eftersom när man klipper rakt över blad så kan dessa få solskador och torka in lättare om det är soligt.

  Jag skulle inte rekommendera att gödsla mer i år utan vänta även med det till i vår. Man vill sällan gödsla fleråriga växter efter midsommar eftersom det kan störa invintringen. Även om lagerhägg är vintergrön så finns det skillnad i tillväxt och aktiv grad över året och de gödslas bäst på våren.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej
  Vi har sex buskar lagerhägg som planterats i en ring runt ett brunnslock. Nu har de vuxit samman till ett stort buskage med en höjd av ca 3,5 meter. Vi vill kapa ner dom till ca 2 meter.
  Kommer buskarna att överleva och slå skott om vi klipper/sågar av grenarna ?
  Tacksam för lite tips
  Claus
  Claus
 • Hej Claus!

  Att kapa 2 meter på en gång kan vara drastiskt för växten men lagerhägg ska generellt klara hård beskärning bra. Tänk på att beskära i mulet väder och att inte lämna några stumpar utan beskära intill en gren. Du kan också gödsla och se till att växterna får tillgång till vatten när du genomfört en radikal beskärning.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.