Beskärning av plommonträd

Hej,
Jag har "övertagit" ett par gamla plommonträd som jag snart ska beskära (efter skörd som jag förstår). Jag har aldrig beskurit några träd tidigare och är därför osäker på hur jag ska ta mig an projektet. På bifogade bilder kan man se att träden är stora och yviga. Hjälp, hur ska jag tänka?
Tack för hjälpen 😀
Hälsningar Hanne
Hanne

Kommentarer

  • Hej Hanne!

    Så fina träd du har! Beskärning av fruktträd kan verka lite skrämmande, men det är egentligen väldigt enkelt och logiskt.

    Du vill ha en öppen och luftig krona för att släppa in ljus och luft i kronan. Detta ger frukterna bättre smak och färg, och hjälper till att motverka svamp och sjukdomar.

    Börja med att ta bort grenar med skador, om det finns några. Titta sedan inuti kronan för att se om några äldre och större grenar bör tas bort för att "öppna upp" den. Det är inte säkert att det finns något behov!

    Därefter tar du bort grenar som korsar varandra (minst en av dem) och grenar som växer inåt i kronan.

    Annars beror det på syftet med beskärningen, om du vill forma trädet eller bara underhålla det. Jag tycker att du kanske kan ta toppskotten på träd nr. 2 för att få en finare form på kronan. Plommonträd är inte så glada i hård beskärning, så det kan vara bra att ta bort 1/3 eller max 1/2 av dessa åt gången. Det samma gäller om du vill ta bort många större grenar.

    Försök att göra rena snitt, i en vinkel så att vatten kan rinna av men inte så vinklat att såret blir onödigt stort. När du beskär bort hela grenar, se till att du inte beskär för nära stammen. Den lilla upphöjningen mellan stammen och grenen ska vara kvar, grenkagen.

    Plommonträd behöver inte mycket beskärning, så känn efter lite. Det är inte säkert att det krävs så mycket, och i alla fall inte varje år. :-)

    Hoppas detta gav dig några tips att börja med!


    Silje Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.