Till senaste kommentaren

Hur och när ska jag beskära min hängsälg?

Jag har köpt en ympad hängsälj, salix caprea 'kilmarnock'. Den har jag planterat i en större kruka. Jag undrar över beskärning av den. Jag har läst att man kan beskära den under JAS perioden men även på vintern. Stämmer det? Sedan undrar jag hur jag ska beskära den för att den ska bli tät? Om jag har förstått det rätt så om jag klipper av en gren så kommer 2 nya skott i nära anslutning till där jag klippte? Betyder det att jag måste klippa nära kronan för att den ska bli tät? Är det en dålig ide att klippa bort alla grenar när man beskär? Ska man alltid lämna några?
Matilda

Kommentarer

 • Hej Matilda!

  Generellt skulle jag råda dig att beskära en hängsälg under JAS.

  Om du vill göra den tätare skulle jag rekommendera att du klipper upp 1/3 del av grenarna. Som du själv nämner blir förgreningen strax ovanför där du lägger snittet så man får se till att beskära ungefär där man vill att de nya grenar ska komma ut.

  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej

  Ok tack då vet jag. Hur ska man göra med grenar på grenar? Haha vet inte hur jag ska förklara men alla grenar har ju börjat skjuta skott. Ska jag även ta bort 1/3 på dessa som blir kvar på "huvudgrenarna"?
  Matilda
 • Tack för svar. Vet inte riktigt om jag hänger med nu. Kan du skicka en bild på sälgen?
  Miriam Trädgårdsmästare

 • Hej
  Hoppas bilden är tillräckligt tydligt. Alltså "huvudgrenarna" som går direkt från kronan har ju sidoskott på sig. Om jag kapar av 1/3 av huvudgrenarna så blir det en del sidoskott kvar. Ska jag ta bort 1/3 på dessa med? Kommer det ytterligare sidoskott från dessa sidoskott med då? Det kanske inte ens heter sidoskott men hoppas du förstår 😂
  Matilda
 • Hej

  Alltså "huvudgrenarna" som går hela vägen från kronan har ju sidoskott (vet inte om de heter så). Om jag klipper 1/3 av alla "huvudgrenar" så kommer en del sidoskott vara kvar. Ska jag även klippa bort 1/3 på dessa? Kommer det komma ytterligare skott här med då?
  Matilda
 • Vet inte om mitt svar kommer fram.
  Matilda
 • Då hänger jag med!

  Ja alltså det är inte hugget i sten vilka grenar du ska klippa i. Men du ska bara beskära 1/3 del av alla grenar, inte beskära alla grenar med 1/3 del. Ber om ursäkt ifall jag var otydlig i min förklaring tidigare.

  Grenarna kan du klippa på lite olika höjder då det kommer se mest naturligt ut. Du kan lämna allt från 5 cm kvar av en huvudgren till 25 cm.
  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.