Till senaste kommentaren

Finns det någon flox som trivs i skugga?

Hej,
Jag är på jakt efter en flox (tex kuddfox eller mossflox) som trivs i skugga. Gärna vita blommor, men det är inte så viktigt om den blommar, det viktigaste är att den är vintergrön och sprider sig ut över stenkanten på rabatten. Kan ni rekommendera vilken?
/Johanna
Johanna

Kommentarer

 • Hej Johanna!

  Tack för ditt meddelande.
  Flox och speciellt kudd- och mossflox trivs i full sol och är inte ett alternativ om rabatten är i skugga. För en skuggrabatt skulle jag istället rekommendera till exempel vintergröna där du har en vitblommig sort som heter 'Gertrud Jekyll' eller gullgröna som blommar i gult på våren och resterande tid är en tät grön matta.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Toppen! Tack! Vad händer om jag planterar dem i skugga, växer den inte eller blir det bara inga blommor? Egentligen skulle jag helst vilja ha en vintergrön marktäckare med stora (helst limegröna blad). Finns det?
  Johanna
 • Hej Johanna!

  En av de saker som sker är att de inte blommar, ja. Men det kan också bli att den blir gles och inte trivs i allmänhet, vilket leder till att den blir gles och mer känslig för sjukdomar och skador. Vintern kan också bli en större kraftansträngning än vad det redan är för växterna.

  Bland de som vi tipsat om så är det nog skuggrönan som passar bäst in i din beskrivning på vad du är ute efter. Du kan också ge ett försök med storbladig murgröna. Beroende på vart i landet du bor kan även alunrot vara värt ett försök, men den är då bara vintergrön i de mildaste delarna av landet.

  Hoppas du hittar något som passar in!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.