Fråga om hortensior

Hej.
Jag köpte en vipphortensia, Whitelight, hösten 2021. Förra året blommade den jättefint. Men i år ser jag inte tillstymmelse till några blommor. Några grenar frös men för övrigt ser den fin och grön ut. Varför blommar den inte? Jag har inte klippt den mer än de döda grenarna.

Har även en klätterhortensia som inte blommar alls. Den är minst 5 år gammal. Ska jag flytta på den och se om den trivs någon annanstans? Den står fritt i en rabatt där bl a en stor rhododendron trivs bra.

Sedan har jag en Hydrangea paniculata "vanille-Fraise" som jag började vårda (flyttade till den här trädgården 2020). Och det har kommit ett par blommor tidigare år. Men i år inga blommor.

Är det vädret som gjort detta eller kan de tänka sig att det kommer blommor längre fram i sommar?

Hälsningar

Lotta
Charlotte

Kommentarer

 • Hej Charlotte!

  Tack för att du hör av dig till oss. Ja, vädret kan absolut påverka blomningen, men vid detta laget borde man nog börja se knoppbildning, även om blomningen bara är lite senare än vanligt.

  Eftersom alla verkar ha lite samma problem undrar jag - har växterna fått gödsel?
  Om jorden är mager och växterna inte får den näring de behöver för att blomma kunde det vara orsaken för utebliven blomning. Rekommenderar att höstgödsla nu och sedan att gödsla igen på våren när tillväxten sätter fart igen.

  Om du har gödslat, kan problemet vara för kväverikt gödsel. För mycket kväve kan påverka blomningen. Ibland kan det faktiskt även vara så att buskarna är för unga för att blomma. Normalt tar det mellan 3 till 5 år innan buskar får en ordentlig blomning. 

  För övrigt ser alla plantorna riktigt välmående ut. Håller tummarna för att de ska blomma snart! 🍀
  Nadja Hortonom
 • Vad är det för skillnad på Vipphortensia och Syrenhortensia?
  Vilken jord ska jag välja till krukväxter inne?
  Vänlig hälsning Maritha
  Maritha
 • Hej Maritha!
  Vipphortensia och syrenhortensia är olika namn på samma art Hydrangea paniculata. Till krukväxter inomhus fungerar vår premiumjord superbra.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej Nadja och tack för ditt svar.
  Vilken gödsel ska jag använda nu på hösten till mina hortensior? Och vad vill de ha för gödsel i vår?
  Hälsningar
  Lotta

  Charlotte
 • Hej Charlotte!

  Jag skulle rekommendera att du använder ett gödsel framtaget för att ge näring till surjordsväxter såsom hortensia. Gödslet heter Rhododendrongödsel och du hittar det här.
  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.