Till senaste kommentaren

Hur och när ska jag beskära min hortensia 'Annabell'

Jag planterade Hortensia Annabell förra året och undrar dels hur mycket jag ska klippa bort på de vissna planorna samt om det är ok att göra det nu, trots att det ev kan bli någon minusgrad framöver. Jag bor i Stockholm. Tack på förhand för svar.

Margareta

Kommentarer

 • Hej Margareta!

  Tack för att du skriver in och frågar oss.

  Hortensia Annabelle tål att beskäras ända ner till cirka 15 cm ovan mark. Men det gör du endast om det är så att du önskar att den ska bli riktigt buskig och bred. Ju längre ner man beskär den, ju mer växer den på bredden.

  Vanligtvis beskär man den annars 1-2 knoppar över fjolårets beskärning.

  Jag skulle avvakta lite till med beskärningen om jag var du. Åtminstone tills dess att det varit över nollan nattetid ett par veckor i rad. Om du har fiberduk och kan täcka vid minusgrader skulle du såklart kunna beskära tidigare än så.

  Miriam Trädgårdsmästare
 • HejMenar du i maj? Då är det väldigt sent! Min har redan spirat! Fiberduk runt rötterna ? Vi klipptener den till 15 cm förra året så det blir svårt att veta var är näst att beskära i år. Hur är det med,roser? De har också börjat knoppa. Vågar min beskära efter att en dog förra vintern. Jag beskära bara svarta och döda grenar..
  Tack på förhand
  Anna
 • Hej Anna!

  Det är oftast att rekommendera att beskära sin hortensia när knopparna börjat svälla eller slagit ut. På så vis ser man klart och tydligt om det är någon topp som ej klarat vintern. Det är bra att lämna en liten tapp ovanför det översta bladparet eftersom denna oftast torkar tillbaka, har man då beskurit för nära ett bladpar finns risken att detta också torkar. Du kan också välja att beskära din vidjehortensia till 10-50cm varje år eftersom de blommar på både årsskott och fjolårsskott. Ju hårdare plantan klipps ned desto större blommor och blad brukar det bli. 

  Rosor är det dags att klippa när björken fått musöron, det vill säga små små blad. Det brukar vara lite längre fram på våren. Hur du beskär beror lite på vilken sorts ros du har.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.