Till senaste kommentaren

Hur ska man plantera Japanskt körsbärsträd?

Hej, Jag har en liten trädgård, undrar bara vilken slags jord, djuphet och vilken tid under året man kan plantera den
Hälsningar Tony
Tony

Kommentarer

 • Hej Tony!

  Tack för att du tar kontakt med oss.

  Vid plantering av träd är det viktigt att man gräver en tillräckligt bred och djup grop. Jag skulle rekommendera minst 50 cm bred och 50 cm djup. Den befintliga jorden blandas med lika delar barkmull och kogödsel. Se till att rensa bort eventuellt större klumpar, grenar och gamla rötter samt bearbeta jorden ordentligt med de inköpta materialen. Vattna därefter med slang och fyll upp ordentligt i gropen med vatten så jorden blir mättad.

  Ställ gärna trädets rötter i t.ex. en hink med vatten där dom får dra åt sig under en stund innan plantering. Plantera alltid trädet på samma nivå som det står i krukan. Fyll på med jord och tryck till jorden runt trädet så att jorden kommer åt rötterna och stabiliserar. Det är också bra att vattna ett par gånger under tiden ni fyller på jord. Kontrollera att trädet står rakt och korrigera vid behov.

  Sist men inte minst gäller det nu att vattna. Införskaffa vattenspridare eller allra helst en droppslang och vattna ett par timmar/2-3 dagar i veckan beroende på väderlek, ju varmare det är desto mer vatten krävs. Under etablering, som normalt pågår mellan 4 till 6 månader, är det A och O att tillsätta vatten då rötterna behöver etablera sig ordentligt samt för att undvika sjukdomar eller angrepp.

  Om du köpt trädet är det bättre att du planterar ner trädet direkt i mark. Om du inte hunnit köpa det än skulle jag rekommendera att plantera det under vår eller höst eftersom marken är naturligt fuktig och temperaturerna utomhus inte är lika utmanande.


  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej! Vi ska planeterna ett japanskt körsbärsträd Kanzan. Vilken jord skall man jordförbättra med? Hur stor ska gropen vara? Det levereras i kruka och ska vara 100-120 cm högt när det kommer. Mvh Ingbritt
  Ingbritt
 • Hej Ingbritt!

  Den befintliga jorden blandas med lika delar barkmull och kogödsel. Du behöver gräva en tillräckligt bred och djup grop. Jag skulle rekommendera minst 50 cm bred och 50 cm djup.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.