Till senaste kommentaren

Jord till omplantering av gullranka

Hej!

Jag fick ärva en ganska stor och lång gullranka. Jag har behövt rensa bort många vissnade blad i två omgångar, direkt när jag fick den och nu några månader senare, och nu är stora delar av rankorna, främst de "inre" bitarna (nämast krukan/jorden) kala och lite skrumpnare än resten. Vad jag förstår är det inte så stor chans att bladen kommer tillbaka på dessa ställen? Vad beror det på att så många blad vissnar, och på just de inre rankorna? Är det felskötsel eller del av en naturlig cykel? Och vad borde jag göra nu? Kan omplantering vara en god idé, och hur gör jag isåfall? Vilken jord? Tänker att jag vill undvika torv av miljöskäl. Ska jag blanda i lecakulor/perlit/vermikulit? Är det bra med terrakottakruka, för att den lättare ska torka ut mellan vattningarna? Och hur gör jag med de bladlösa delarna av rankorna? Skulle jag kunna bara stoppa ner dem under jorden för att de eventuellt skulle kunna utveckla rötter där? Eller ska jag försöka bita ihop och beskära och ta en massa sticklingar? Många frågor, tacksam för svar!

Kommentarer

  • Hej Fanny!

    Tack för att du skriver in! Vad roligt att höra att du ärvt en planta som låter så pass redig.

    Att bladen vissnar nedtill kan vara ett tecken på att växtmiljön inte är den bästa. Det kan vara att den behöver ny jord, att den inte får nog med näring och ljus, eller till och med torka. En jämn bevattning där den lätt får torka ut innan du vattnar igen är det bästa här.

    Omplantering vid den här tiden på året är lite i sista laget. Det är något du kan göra om du verkligen tror att det behövs, men den bästa tiden att plantera om en växt är en bit in på våren. Till jord kan du använda torvfri grönväxtjord blandat med perlite.

    Hur du gör med plantan sen är mycket upp till dig. Det är definitivt möjligt att ta en herrans massa sticklingar, men då gäller det ju i stort sett hela plantan. Bitarna ska då ha åtminstone en "nod" (där ett blad tidigare suttit) eller ännu bättre en bit med ett blad då det är därifrån rötterna kommer börja växa.

    Vi har mycket information om sticklingar och hur de tas från gullrankan på vår hemsida här: Gullranka – fakta och skötselråd

    Lycka till!
    Jennie Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.