Kan jag flytta en etablerad ros?Hej!
Som ni ser på bilden så slingrar min Vintertry sig runt min klätterros. Jag är rädd att Vintertryet tar för mycket näring och ”kväver” klätterrosen. Bör jag flytta på klätterrosen och hur gör jag då. Klipper ner den på hösten och flyttar den, eller kan jag ha kvar den?
Mvh
Helena
Helena

Kommentarer

 • Hej Helena!

  Tack för att du skriver in till oss.

  Jag håller med, det kan nog vara välbehövligt att en av dessa växter flyttar till en ny växtplats. Bästa tiden för att flytta växter är hösten, så jag skulle rekommendera dig att avvakta tills dess. Däremot bör du vara medveten om att det finns risker med att förflytta redan etablerade växter.

  Förbered den nya växtplatsen först. Rosen behöver en skyddad och solig plats, gärna mot en husvägg. Gräv en grop på 50 cm x 50 cm och bearbeta den befintliga jorden med barkmull. Gräv sedan upp rosen och se till att få med så mycket av dess rotsystem du kan. Växterna ser ut att stå mycket nära varandra så det kan vara så att du behöver gräva upp bådas rotsystem för att kunna förflytta rosen. Om så är fallet får du även gräva en ordenlig och ny grop samt jordfärbättra för tryet också.

  Vattna sedan omkring 2 ggr i veckan under en timmes tid ungefär, beroende på väderlek. När vintern anländer kan du avsluta vattningen och sedan fortsätta när vårsolen kommer tillbaka igen.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Tack för ditt svar och tipset.
  Insåg att det blir mycket jobb och att jag riskerar att mina växter inte klarar sig.
  Jag och dottern löste det genom att trassla ut Vintertryn och Linda upp den på spaljé istället.
  Bifogar före och efter bilder.
  Tack än en gång för all hjälp.
  Mvh
  Helena
  Helena

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.