Klippa tujahäck

hej, vi har flyttat till ett hus där det är två fina tujahäckar. Det är lagom höjd på häckarna. Jag funderar dock på när jag ska klippa årsskotten upptill och de som växt på sidan? Kan jag göra det nu i slutet av april? Jag vet inte vad det är för sorts Tuja. Vi vill bevara höjden som är och tjockleken som är. Hälsningar Katarina
Katarina

Kommentarer

 • Hej Katarina!

  Tuja kan man med fördel beskära när den är i sin viloperiod, då antingen på våren innan den börjat växa men tjälen släppt eller på hösten när tillväxten stannat av. Vilken tid detta innebär beror lite på vart i landet du bor då tidig vår är en annan tid norröver än söderöver!

  Undvik också att klippa din tuja i gassande sol - det riskerar skada de nyklippta skotten!

  Sist men inte minst får du vara lite försiktig med hur mycket av tujan du klipper. Tujor och många andra häckväxter är fina just på de yttersta grenarna och kapar man för långt in kommer man till de kala grenarna som inte får något grönt på sig. Inte så kul, med andra ord!

  Det låter annars som att du har en bra början till en mycket fin häck. Jag kan inget annat än önska dig lycka till med den! :-)
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.