Myror i pallkragen
För 2 år sedan köpte vi pallkrage, jord å fröer och det växte som bara den. Förra året fick vi massor av myror i pallkragen som förstörde allt vi hade sått. I år är det lika dant. Vi har vänt runt jorden och satt fröer av lite olika grödor. Idag när vi tittade så kryllar det av myror igen. Vad ska vi göra? Mvh Marie
Följ inlägget
1
följare
Vad tråkigt att myrorna stör dig i ditt trädgårdsarbete! Å andra sidan är jag osäker på att det är myrorna som är boven i det här dramat. De flesta myror vi har i trädgården äter nämligen inte växter utan är rovdjur.
Å andra sidan finns det ett par anledningar till varför dina grönsaker inte gror som kan bero på myrorna:
- Bladlöss: Tro det eller ej, men vissa myror har boskap! Myrorna tar då hand om bladlössen, skyddar dem och för dem till "bättre" växter. Anledningen är att bladlöss avsöndrar honungsdagg, vilket myrorna älskar.
- Torka: Detta brukar endast ske om angreppet med myrorna är rejält. Deras gångar går då överallt under dina växter, vilket gör att allt vatten rinner bort mycket fortare än vanligt och dina växter torkar ut.
I mindre mängder är myrorna faktiskt nyttodjur. Som jag nämnde äter de andra insekter, vilket håller nere annan ohyra.Men om du vill få bort dem finns det självklart sätt att gå tillväga:
- Dränk stacken med vatten: Om du dränker boet har myrorna inget annat val än att flytta, även om risken finns att de kommer tillbaka.
- Frys stacken: Detta är något att göra under vintern. Du tar en metallstång och pressar ned den genom myrstacken. Metallen drar sedan åt sig kyla som den avger nere i boet och det klarar de "stackarna" inte mitt i vintern!
- Gräv bort boet: Det kanske inte känns så trevligt med större stackar, men det är värt det. Att konstant reta stacken gör det jobbigt för myrorna då de konstant måste bygga om alla sina tunnlar. Alltså om de tycker att grannskapet blir för stökigt så flyttar de! :-)
Annars skulle jag som sagt hålla ett öga på dina plantor om det är något annat än myrorna på gång. De vanligaste tjuvarna brukar då hålla till på natten: vivlar, sniglar, larver och mask.