Bevattning efter Nemablom

Jag har behandlat alla mina inneblommor med nemablom p.g.a. sorgmygg. Hur gör jag med bevattningen av blommorna efter behandlingen? Kan jag vattna som vanligt eller ska man vara återhållsam första tiden?
Anna

Kommentarer

 • Hej Anna!

  Tack för frågan. Du kan fortsätta med bevattningen som normalt. Nematoderna i Nemabom trivs bäst i lätt fuktig jord, så genom att fortsätta vattna kommer de fortsätta kunna göra vad de ska. Hoppas detta svarar på frågan! 🌼
  Nadja Hortonom
 • Kan man av misstag "döda" nematoiderna på något sätt?

  Kan det hända att man måste behandla blommorna ytterligare en gång med nemablom? Jag har efter 1 v sett några sorgmygg kring blommorna.

  Tack för svar!
  Anna
 • Hej Anna!

  Tack för frågan. Nematoder kan dö vid höga temperaturer (+30 grader) och torka. Även känsliga mot solljus. De behöver sorgmyggans larver för att kunna föröka sig. Om det inte längre finns larver i jorden kommer Nematoderna alltså dö bort naturligt. Om problemet med sorgmyggor återstår, dvs, att det läggs nya ägg i jord var det inte finns nematoder, kan en upprepad behandling vara bra. Rekommenderar även att samtidigt försöka fånga de vuxna sorgmyggorna med klisterlappar för att minska risken för att behöva göra en behandling till.
  Nadja Hortonom
 • Kan man använda sprayflaska för att vattna blomkrukorna bara man ser till att krukorna blir väl fuktade /blöta
  Kan oanvänd blandad vätska förvaras i kylskåpet i en vecka? Eller förvaras någon annan stans?
  Kan man låta dom angripa en säck med fuktig planteringsjord? Jag har en säck som förmodligen är angripen! för om jag använder den jorden och planterar blomskott ( Palettblad)med bra rotsystem så dör skotten efter ett par dagar till en vecka!!
  Jag harbockså satt bönor som har växt upp till 20-30 cm och sedan verkar döda, men har börjat växa igen! Hur förklarar man detta
  Skickar två bilder på detta
  Den ena på hela plantan med gula döda blad nederst och den anda med det gröna toppskottet sommbörjat växa igen efter c:a 2 veckor???t! Hoppas på svar!
  MVH
  Bo
  Bo
 • Hej Bo!

  Du behöver hålla jorden fuktig efter behandlingen för att nematoderna ska verka. Hur du gör det spelar ingen roll men se till att det inte bara blir fuktigt på ytan utan även en bit ner i krukan där nematoderna håller till. Den blandade vätskan ska användas direkt och inte sparas. Du kan använda den i vilken jord du vill, nematoderna behöver inte att det är en växt i jorden.

  Ett annat sätt att ta död på sorgmyggor i jord är att hälla kokande vatten över jorden, då överlever inte varken larver eller ägg. Sorgmyggelarverna angriper rötter så att unga plantor kan bli väldigt påverkade. Kan tänka mig att det är det som hänt både dina palettblad och bönplantorna. Behandla även bönplantorna när du har blandat din lösning så kanske de återhämtar sig också.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.