Till senaste kommentaren

Ge extra näring till tomat, gurka och jordgubbar?

Hej! Har odlat tomater, gurka, jordgubbar i kruka och undrar om dom kommer att innehålla samma näring som tex köptomater? Jag har ju bara vattnat och haft i samma jord hela tiden!
Behöver man köpa växtnäring lr likande för att som ska bli nyttiga.
Mvh Emeli

Emeli

Kommentarer

 • Hej Emeli!

  Tack för din fråga.
  Egenodlat är ofta godare och mer näringsrikt då det fått växa klart på platsen och inte blivit skördat i förtid för att sedan transporteras långt.

  Tomater, gurka och jordgubbar är alla växter som gillar näring. För att få en bra skörd är det bra att gödsla rikligt vid plantering/på våren. För gurka och tomat är det sedan bra att fortsätta att ge näring någon gång i veckan så länge som plantan ger frukt. Om plantan inte får tillräckligt med näring så påverkas skörden till antal men inte till näringsinnehåll.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Mina gurkplantor blommar för fullt,  men bara med hanblommor..vad kan man göra?
  Gunnar
 • Hej Gunnar!

  Det är ganska vanligt att gurkplantor sätter mest hanblommor till en början. Honblommorna kommer när plantan känner sig redo för att bära frukt. Det kan också påverka om gurkplantan står för mörkt, då blir blomningen generellt försenad och honblommorna kan dröja ännu längre.

  I enstaka fall delar plantan på tiden för han- och honblommning helt, för att sprida generna vidare och inte slösa de på den egna plantan. Detta är förstås inte roligt om det händer när man har enstaka gurkplantor och det går att undvika genom att odla F1hybrider.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej måste man plantera om tomatplantor som jag har köpt? hur sköter jag tomatplantorna, måste man ha tomatjord m.m tacksam för återkoppling snarast möjligt mvh nathalie
  Nathalie
 • Hej Nathalie!

  Ja, tomater vill ha minst 10L och gärna så stort som du har plats med och klarar inte av att stå i den lilla krukan som de kommer i hela säsongen. Just tomatjord är inte nödvändigt men någon sorts grönsaksjord och sedan komplettera med tomatnäring under säsongen hjälper plantan med den näring som behövs för att ge dig en så bra skörd som möjligt.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Min hortensia ger bara blad ej blomknoppar är planterad med blandad kutterspån och jord , köpte den i en stor kruka på kyrkans loppmarknad. Hade ej blommat av förre ägaren heller.
  Benny Upphagen
 • Hej Benny!

  Har du en bild av plantan? Det är svårt att säga vad det beror på utan mer information om plantans storlek, växtplats osv. Vi återkommer! 🌻
  Nadja Hortonom
 • Vilken typ av näring rekommenderar ni till en gurkplanta som står i kruka inomhus? Fungerar ex tomatnäring?
  Elin
 • Hej Elin!

  Tomatnäring funkar bra även för en gurkplanta.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.