Odla humle i kruka?

Hej, jag undrar om humle skulle gå att odla i kruka på balkong, och i sådant fall hur pass mycket utrymme den behöver kring rötterna för att trivas. Som t.ex. Humulus lupulus 'Nordbrau' Vad tror ni? Jag funderar i sånt fall på min balkong, det är en utanpåliggande balkong i västerläge, den får sol från ca kl 1 på dagen men skuggas av trädkronor typ hälften av em och kväll. Och att den som skulle odla humle så kan kanske inte räkna med att plantan överlever till året därpå, det är jag införstådd med, men vem vet? Jag finns i södra Dalarna, för övrigt.
NÅ! Det var en spännande idé i alla fall. En snabbväxande humle på spaljé kring balkongens tre yttersidor skulle vara en syn för sägen.
Allt gott, och tack på förhand för svar. Maia
Maia

Kommentarer

 • Hej Maia!

  Vad bra att du tar kontakt med oss.
  Att odla humle eller för den delen soldyrkande kompisar är inga problem under vår och sommar. Växterna kommer trivas så länge man ger dom vatten-, näring- och ljusbehov tillfredsställt.

  Att vi informerar om att det finns risker vid plantering i kruka har endast att göra med vintern. Detta eftersom rotsystemet har mindre isolerande material runt sig och då riskerar att frysa.

  Så med andra ord bör det räcka med en kruka på omkring 40 cm x 40 cm. Se till att krukan har ett dräneringshål i botten och tillhörande fat samt plantera humlen i P-jord eller vanlig blomjord.


  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.