Till senaste kommentaren

Olivträd tappar blad efter vintervilan

Hej! Vi har olivträd som har stått i garage med fönster under vintern. Nu har vi flyttat ut dom och ser att dom tappar väldigt mycket blad. Förra året planterade vi om dom i ny medelhavsjord. Kan vi rädda dem? Ska dom beskäras? Skrapar men på stammen är det grönt. Mvh Agneta
Agneta

Kommentarer

 • Hej Agneta!

  Vad tråkigt om ditt olivträd inte mår så bra!

  Det är egentligen inte så ovanligt att olivträden tappar blad av en eller annan anledning. På vintern är det vanligt att den tappar blad då det ofta är för mörkt, kallt och för torrt i luften för att de ska kunna behålla sina blad.

  När den sen kommer utomhus kan den sen tappa fler om den antingen inte fått vänja sig vid miljöskiftet mellan sin vinterboning i garaget till sitt nya hem utomhus, alternativt om den fått ojämn bevattning efter att den flyttades ut.

  Men du beskriver att grenarna ännu är friska, så det är ett bra tecken. Avvakta då och se till att den inte står i alldeles för kallt väder, vattna vid behov och kanske börja ge lite medelhavsnäring med jämna mellanrum så bör du med tiden kunna se nya blad börja växa.

  Omplantering bör sen göras vart annat år när trädet är litet men du kan göra det mer sällan ju äldre trädet blir.

  Till sommaren håller jag i alla fall tummarna att den kommer bli riktigt fin igen!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.