Orkide

Hej, har ärvt en orkide, den har grå luftrötter, är det bra lr dåligt?  

Evalena

Kommentarer

 • Hej Evalena!

  Oj, vilken mäktig orkidé du fått hem! Den var inte dålig!

  Grå luftrötter är oftast ett tecken på att rötterna inte fått tillräckligt med fukt. Det är faktiskt ett väldigt enkelt sätt att se huruvida din brudorkidé behöver vattnas eller inte - är rötterna grå behöver de vatten! Är de gröna kan du skippa vattnet ett tag till.

  Men det finns en annan anledning till varför orkidén får grå rötter, nämligen att de antingen blivit för gamla eller har blivit för torra tidigare och inte kan hämta sig igen. Då ska det inte göra så mycket att klippa av några enstaka som blivit tunna och rynkiga så länge den har fler hälsosamma och fina rötter kvar.

  Du kan se till att det inte sker med fler rötter genom att duscha den med en vattenflaska nån gång ibland - när du ser att rötterna börjat tappa färgen och blir grå!

  Om du sen vill plantera om den kan du självklart göra det. Din stackars orkidé har ju verkligen vuxit ur sin kruka! Klipp då av en del av botten så att du får ett hanterbart rotsystem och plantera om det i lätt fuktig orkidéjord så att alla rötterna är i krukan. Var noga så att du inte klipper allt för mycket, däremot. Hade det varit jag hade jag chansat på något i den här stilen:  Klipp vid det röda strecket eller strax under, gärna intill där ett gammalt blad suttit. Du ser det på "ränderna" på stammen.

  Med tiden kommer den säkert försöka växa sig loss från sitt nya hem igen, men med jämna omplanteringar så kommer den nog hålla sig riktigt fin riktigt länge!

  Lycka till!

  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej, och tack för svar! Har duschat den lite. Verkar som att de flesta rötterna blir gröna. Men du menar alltså att jag ska klippa rakt av vid strecket? Behöver den bara luftrötter? Ska inhandla orkide jord, så fort som möjligt. Men hade en fundering på att lägga leca-kulor på botten av en hög kruka och sen ställa ner den. Men det kanske inte passar denna orkide?
  Evalena
 • Hej igen!

  Vad roligt att höra att det är så mycket av den som ännu mår bra!

  Du behöver såklart inte ta bort något om du inte vill - i vilt tillstånd kan rotsystemet bli redigt stort medan själva bladverket och blommorna inte brukar bli mycket större.

  Det kan emellertid vara lite svårt att få ned det stora rotsystemet i en kruka och då den inte har någon orkidéjord eller annan bark som håller fukten för den kan du komma att behöva duscha din orkidé lite oftare.

  Om du hittar en tillräckligt stor kruka kan du emellertid alltid plantera ned den så. Bäst för den hade varit att den får planteras i orkidéjord, men notera att om du inte kan se rötterna efter planteringen så får du vara mer noga med bevattningen.

  Vill du annars klippa den kan du klippa vid strecket jag ritade! På så vis så kommer din orkidé ha tillräckligt med luftrötter kvar att må bra samtidigt som den kommer få vara tillräckligt liten för att kunna få plats i en kruka.

  När den nyligen är beskuren vill jag däremot be dig vara noga med att inte bevattna den för mycket för att undvika röta.

  Sist men inte minst så har vi lite mer information om orkidéer på vår hemsidan om du vill fördjupa dig lite! Du kan läsa om dem här:

  Växtguiden - Orkidé
  Jennie Trädgårdsmästare
 • I love ert forum!!! Varför har jag inte hittat er förrän nu?! Tack så jättemycket för tips och idéer 🥰❤️! Jag är också intresserad av hur man ska sköta om orkidéer!

  Mvh,
  Lan
  Lan

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.