Till senaste kommentaren

När kan jag ställa ut mina pelargoner?

När kan jag sätta ut pelargoner i kruka utomhus? Klarar de ev. lite kyliga nätter?
Ester

Kommentarer

 • Hej Ester!

  Vad fint att du skriver in till oss med din fråga.

  Alla växter behöver vänja sig vid nya växtplatser. Det gäller särskilt när en växt som stått inomhus flyttas ut. Om växterna är inomhus i butiken och du vill plantera ut dem behöver du först vänja växten vid växtplatsen och väder och vind. Avhärdning hjälper plantan att acklimatisera sig på den nya växtplatsen och man gör det enklast genom att i början ta ut dom 2 timmar dagtid för att sedan öka utomhusvistelsen under ca 14 dagar. Nattetid tar du alltid in dem under dessa två veckor och först efter avhärdningen kan du ha växterna ute även nattetid.


  Håll noga koll på hur de nattliga temperaturerna kommer vara framöver, kylan kan vara lömsk så låt dig inte luras av de varma vårtemperaturerna på dagtid. Om det riskerar att bli under +5 grader behöver du täcka din nyinköpta planta, och det gör du bäst med fiberduk eller juteväv. Det är toppen av plantan som är känsligast, så täck väl ovanifrån. Att placera den under tak eller t ex ett bord ger också ett visst skydd.

  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej köpte pelagonier av er idag. Nar kan jag ta ut dem pa min söderbalkong underarm Birgitta.
  Birgitta
 • Hej Birgitta!

  Pelargoner är känsliga för frost, de vill gärna att det är över 10grader. När våren är så långsam som den varit i år är det bättre att vänta någon vecka extra än att riskera att sommarens blommor dör. Håll koll på långtidsprognosen och när du inte längre ser grader under 5-8grader nattetid brukar det gå bra att plantera ut. Tänk dock på att hålla koll på nattemperaturerna ungefär fram till nationaldagen eftersom den sista frosten kan komma sent, och då behöver man täcka men det görs enkelt med en tidning eller ett lakan om man inte har fiberduk tillgänglig. Hellre täcka en natt mer än missa och förlora sina blommor.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.