Till senaste kommentaren

Plantera hallon och amerikanska blåbär

Hej, jag har precis köpt 4 st olika amerikanska blåbär. Tanken är att bygga en stor odlingslåda till dom, men frågan är då, hur stor yta behöver man räkna med per planta när dom växt klart? Samt vilket djup ska man helst ha? Tanken är att ha markduk i botten av odlingslådan så behöver veta vilket djup som krävs för att blåbärsplantorna ska må bra. Är blåbärsjord/rododendronjord det man ska använda till dom enbart eller har ni något annat tips?

Jag köpte också flera olika hallonbuskar, samma fråga gäller för dom, hur stor yta samt hur djupt behöver dom ha för att kunna växa bra? Och vilken jordtyp?

Mvh
Alexandra
Alexandra

Kommentarer

 • Hej!

  Vad roligt att börja odla där hemma! Hoppas du får mycket bär att njuta av.

  Amerikanska blåbär finns i många sorter och storlekar. Vissa blir stora och andra kan hålla sig ganska låga, så vilket slutstorlek brukar variera. Om det är sorter vi har i vårt sortiment kan du titta inne på vår hemsida så ser du planteringsavstånd och hur stora de blir!

  Här hittar du alla blåbärssorter vi har i sortimentet just nu!

  Med djup skulle jag chansa på minst ett halvmeters djup. Blåbärsjord/rhododendronjord är det sen som fungerar bäst då de är skapade för just surjordsväxter. Du kan även blanda ned lite vanlig planteringsjord för att dryga ut den.

  Hallonbuskar är lite annorlunda - det finns en anledning varför många anser att hallon är ett ogräs! De växer i de flesta jordar och även en liten rotbit kan med tiden växa sig till en helt ny buske. Vill du därför se till att den inte sprider sig skulle jag tipsa dig att plantera i ett kärl av något slag och sen sätta den i jorden. Detta är faktiskt något som många gör med mynta också just eftersom den sprider sig så lätt!

  Men vilken jord skulle då vara bäst? Vanlig planteringsjord funkar utmärkt, men blanda även ned barkmull så kommer den trivas riktigt finfint!

  Läs mer om blåbär här: Blåbär - Så lyckas du

  Läs mer om hallon här: Hallon - Så lyckas du
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Fastnade verkligen för er nya hallonsort ’Heritage’ men på växtläget står det sol-halvskugga, kan jag plantera dem i syd-norr läge (sol från morgon till kväll) ?
  Josefine
 • Hej Josefin!
  Hallon trivs allra bäst på en plats som är solig hela dagen, då blir bären som sötast och godast, även om de också klarar att leva i halvskugga. Platsen du beskriver låter jättebra för hallonplantor.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.