Plantera murgröna på spalje

Hej! Jag köpte planteringskärlet Liverpool av er (B:95cm) och tänker jag ska plantera murgröna på spaljé i den. Jag är supernovis och vet inte vad jag sysslar med. HUR planterar jag detta bäst? Läser om lecakulor, fiberduk och jord. Någon speciell jord? Köper jag ett gäng murgröna i kruka och hoppas den klättrar fint på spaljén? Kan jag plantera något framför mugrönan som kanske hänger utanför så det blir mer fyllt i kärlet? Vad rekommenderar ni? Den ska stå utomhus året runt. Tacksam! -Maria
Maria A

Kommentarer

 • Hej!

  Det är alltid kul att få plantera lite där hemma, och det som är så roligt med att hålla på i trädgården är att man får lära sig något nytt varje dag oavsett hur mycket man vetat sen tidigare!

  Murgröna är enkel att få att klättra då de har små rötter som lätt kan fästa sig i det de klättrar på, men de kan behöva lite hjälp i början genom att du binder upp dem. Sen kan du självklart plantera något framför murgrönan, bara du ser till att murgrönan får tillräckligt med sol att växa själv!

  Men i övrigt, vad behöver du mer?

  Jord: De flesta jordar fungerar bra här! En personlig favorit är "Planteringsjord Kvalitet" då den har näring som hjälper dina växter på väg. En jord som är ännu finare och har en kraftigare dosering jord skulle vara Premiumjorden.

  Lecakulor: Extra viktigt om krukan du tänkte plantera i inte har dräneringshål! Nu har ju Liverpool hål i botten, men det hjälper definitivt att lägga ca. 10 cm med leca i botten för att hjälpa rötterna att andas.

  Krukskydd: Kanske inget du behöver tänka på under sommaren - det är på vintern det är dags att tänka på att skydda rötterna! Men trots det är det värt att komma ihåg att växter planterade i kruka blir mer känsliga för kylan.

  Fiberduk: Här går vi in på djupet! Det är definitivt inte ett måste att använda fiberduk, men används om du är orolig att jorden med tiden kommer rinna emellan lecakulornas hålrum. Men även om jorden gör det så kommer rötterna ha bra med rum att växa i!

  Trädgård i kruka!

  Perenner i kruka!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.