Till senaste kommentaren

Vilken jord ska jag använda till min strandkastanj?

Hej,
Köpe en stor strandkastanj av er som är nästan 2m hög. Den har en liten kruka på 35cm i diameter och är väldigt rotbunden, så nu när jag planterar om den i en självattningskruka har jag köpt en som är aningen större (40cm).
Nu till frågan, vilken jord ska jag använda. Jorden den har idag är något jag aldrig sett tidigare. Väldigt lätt, luftig och innehåller nästan bara fiber. Hur/var hittar jag mer av detta? En vild gissning är 100% kokosfiber?
E J

Kommentarer

 • Hej!

  Jag är inte säker på vilken typ av växtsubstrat som har använts av producenten - under produktionen används vanligtvis enkla, neutrala substrat så att producenten har bättre kontroll över förhållandena. Det är inte alltid substratet som växten levereras i är det bästa att använda vid omplantering, eftersom förhållandena hemma hos dig kan vara helt annorlunda än hos producenten.

  Detta är en växt som behöver en väl dränerad jord - personligen skulle jag använda vår torvfria grönväxtjord eftersom jag har god erfarenhet av att använda den till växter som gillar att torka lätt upp. Om du önskar kan du också blanda in lite perlite för ännu bättre dränering och mer luft till rötterna. Jag tänker att en blandning på ca 20-30% perlite till 70-80% jord kan vara fördelaktig här.

  Hoppas det gav dig svar på din fråga!

  Silje Trädgårdsmästare
 • Tack! Jag har lite citrus jord kvar sen innan. Blir det helt galet att blanda ut lite med den så att den tar slut? Gissar att det då skulle bli ca 25% perlite 15% citrus och resten den grönväxtjorden du tipsade om.
  E J
 • Hejsan!

  Det är svårt att säga exakt vilken effekt den lilla andelen medelhavsjord skulle ha på din strandkastanj, men jag skulle tro ingen alls! Växten är relativt tålig till olika jordförhållanden och den lilla andelen ska nog inte ge någon större effekt.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.