Plantera ett plommonträd
Hej, min mamma önskar sig plommonträdet Avalon i födelsedagspresent. Har ni sådana i sortimentet eller att beställa? Oavsett. Hur och när bör man bäst plantera trädet, för att den ska må som bäst? Hon fyller år 2 maj, och jag förmodar att det är alldeles för tidigt för plantering. Tack på förhand
Följ inlägget
2
följare
Tack för att du tar kontakt med oss.
Vi har dessvärre inte just den sorten i vårt sortiment.
Fruktträd kan planteras så här års, eller till hösten. Hösten har sina fördelar eftersom marken normalt håller sig fuktigare och temperaturerna är lägre än under vår och sommar.
Vid plantering gör ni följande. Jag skulle rekommendera en grop på minst 50 cm bred och 50 cm djup. Den befintliga jorden blandas med lika delar barkmull och kogödsel. Se till att rensa bort eventuellt större klumpar, grenar och gamla rötter samt bearbeta jorden ordentligt med de inköpta materialen. Vattna därefter med slang och fyll upp ordentligt i gropen med vatten så jorden blir mättad.
Ställ gärna trädets rötter i t.ex. en hink med vatten där dom får dra åt sig under en stund innan plantering. Placera sedan ut trädet på samma nivå som det står i krukan. Fyll på med jord och tryck till jorden runt trädet så att jorden kommer åt rötterna och stabiliserar. Det är också bra att vattna ett par gånger under tiden ni fyller på jord. Kontrollera att trädet står rakt och korrigera vid behov. Man kan även köpa trästörar och uppbindningstråd för att stabilisera trädet ännu mer fram tills det att har etablerat sitt rotsystem.
Sist men inte minst gäller det nu att vattna. Införskaffa vattenspridare eller allra helst en droppslang och vattna ett par timmar/2-3 dagar i veckan beroende på väderlek, ju varmare det är desto mer vatten krävs. Under etablering, som normalt pågår mellan 4 till 6 månader, är det A och O att tillsätta vatten då rötterna behöver etablera sig ordentligt samt för att undvika sjukdomar eller angrepp.
Hönsgödsel och kogödsel är två olika typer av gödsel. Hönsgödsel är lite snabbare utnyttjat och innehåller mycket kväve och lite mullämnen. Kogödsel ger inte bara näring utan också en viss del jordförbättring med mycket mull. Det går ofta att byta ut en gödselsort mot en annan men då kan resultatet bli något annorlunda.