Runaway bride, skötsel

Hej!
Har köpt en hortensia Runaway bride hos er. Hur gör jag med vissnade/överblommade blommor?
Madelene

Kommentarer

 • Hej, Madelene!

  Runaway Bride är ett riktigt ögonfång, jag förstår helt om du blev förtjust i den!

  Denna hortensia ska du inte ta bort gamla blomstänglar på - åtminstone inte förrän tidigt på våren. Du behöver alltså inte göra något åt dem förrän nästa år. Bor du på en plats där det snöar mycket bör du däremot vara redo att borsta bort eventuell snö från grenarna så att de inte går av från tyngden!

  I övrigt är beskärning inte nödvändig men plantan kan få finare och bättre form genom att grenar kortas ned eller helt tas bort. Äldre grenar kan gallras ur och långa skott kortas, även detta bör göras tidig vår alternativt under vårvintern

  Planterad i kruka är det viktigt att förvara svalt, skyddat och frostfritt!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Hej,
  Tack för ert svar. Jag köpte den för någon månad sedan hos er, jag har den planterad i korg. Jag undrade främst om jag ska klippa bort överblommade blommor nu? Jag har hört att man inte ska göra det men den börjar att se riktigt risig ut 😱
  Mvh
  Madelene

  Madelene
 • Hej Madelene!

  Självklart kan du klippa bort blommorna allt eftersom dom vissnar ner på din hortensia.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Tack för svar😊Passar även på att fråga om placering på denna blomma. Den står placerad i full sol nästintill hela dagen. Är det bättre att flytta den till halvskugga? Jag är som sagt lite orolig och besviken då jag hört/läst att Runaway bride ska vara lättskött och blomma "remonterande" och överdådigt...vad gör jag fel? Jag har fler andra hortensior i kruka som verkar storm trivas i solen och med min skötsel. Gödning?
  Tacksam för support🙏

  Madelene
 • Hej igen Madelene!

  Jag tycker inte det ser ut som att alla blommor vissnar ner och ramlar av. En del är nya och en del gamla som sig bör. Om du upplever det missprydande kan du även här klippa bort överblommande blommor så att dom nya får ta plats. 

  Växten ser i övrigt grön och fin ut och verkar inte vara påverkad av solljuset så tror inte detta är anledningen.

  Jag skulle även testa att plantera om den i ny jord och kruka, ifall detta inte redan är gjort. Plantera i en kruka som är 2-3 cm större än vad den står i just nu och plantera ner den i hortensiajord eller rhododendronjord.
  Miriam Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.