Till senaste kommentaren

Hur ska man tänka vid plantering av jordgubbar och blåbär i planteringslådor?

Hej,

har tänkt plantera jordgubbar och blåbär i kruka ute och såg att man skulle ha lecakulor i botten av krukorna och att man skulle blanda jorden med små lecakulor. försöker hitta var det finns små lecakulor, kan ni hjälpa mig? Funkar er blandning med blomjord med lecakulor lika bra?

mvh
Nathalie
Nathalie

Kommentarer

 • Hej Nathalie!

  Tack för din fråga.

  Osäker vart du läst att du ska ha lecakulor i botten samt i jorden. Jag skulle inte rekommendera det utan istället satsa på jord hela vägen. Se till att du har krukor/planteringslådor med dränering så att överflödigt vatten kan rinna ut. Plantera sedan jordgubbarna i ört- och grönsaksjord.

  Om planteringskärlen är stora kan du med fördel fylla upp dom med en billigare jord. T.ex. vår planteringsjord. Fyll då upp med den billigare jorden ungefär 2/3 delar och sedan använder du ört- och grönsaksjord för den resterande tredjedelen.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Hej, det är här som jag läst om att jorden sak blandas med små leca: https://www.wexthuset.com/fakta-och-rad/skotselrad-om-vaxter-i-kruka-och-tradgard/beskrivningar-odling-skotsel-bar-och-frukter/jordgubbar-i-kruka-lada-ampel

  Men tack, då behöver jag inte tänka på att blands ut leca i jorden. trodde ev det hade någon skyddande effekt när de skulle stå utomhus.

  mvh
  Nathalie
  Nathalie
 • Hej igen!

  Jag förstår. Det har ingen skyddande effekt utan ska endast användas vid extra god dränering. Men i normala planteringskärl har man redan tillräcklig dränering och rådet är därför onödigt.

  Däremot kan du isolera krukornas sidor invändigt med bubbelplast, liggunderlag eller frigolit för att öka chansen till överlevnad under vintern.

  Tänk även på att ju större kruka du planterar i desto mer jordvolym, vilket i sin tur ökar chansen till överlevnad under vinterhalvåret.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Ok, tack! Kan man lägga täckbark ovanpå jordgubbsplantorna för att bevara fukten?

  Mvh 
  Nathalie
  Nathalie
 • Hej Nathalie!

  Du kan lägga täckbark eller halm ovanpå jorden runt jordgubbarna om du vill. Täckodling är bra runt jordgubbar eftersom det både håller fukten i jorden och minskar risken för att jordgubbarna blir fula i kontakt med jorden.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Jag har planterat jordgubbar i balkonglådor och undrar om det är möjligt att övervintra dessa? Hur ska jag gå tillväga isåfall? 😀

  Mvh Clara
  Clara
 • Hej Clara!

  Om du vill försöka övervintra jordgubbsplantorna i planteringskärl bör du vara noga med att skydda rötterna i första hand.

  Du kan därför isolera krukornas sidor invändigt med bubbelplast, liggunderlag eller frigolit för att öka chansen. Tänk även på att ju större kruka du planterar i desto mer jordvolym, vilket i sin tur ökar chansen till överlevnad under vinterhalvåret.
  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.