Sprucken trädstam ginnalalönn



Vi upptäckte nu i vår att en av huvudstammarna på en ginnalalönn hade spruckit i en förgrening. Vi har sågat av grenen som hade tyngts ner och skapat sprickan, men stammen nedanför är fortfarande sprucken ungefär en halvmeter nedåt. Ska vi låta det vara så, eller ska vi kapa bort den spruckna delen av stammen också? Vad mår trädet bäst av?
Johan

Kommentarer

  • Hej Johan!

    Vad tråkigt att det blivit en sådan skada på ditt träd!

    Skador som denna är en inkörningsport för bakterier och svampar men den här skadan ser ju ändå ut att ha funnits ett tag. Det finns även flera lösningar, men dessvärre ingen lösning utan tillhörande risker. Nedan finner du några av lösningarna.

    • Du sågar ned den skadade grenen: Här är det säkerheten som är av störst vikt, en som jag nog skulle rekommendera. I och med att grenen har en sådan stor skada så finns det risk att väder och vind med tiden kan få resten av den att falla omkull. Visst kan trädet då se snett ut, men det blir då ett skönhetsfel mer än en säkerhetsrisk, samt att trädet kommer ha större möjligheter att läka såret.
    • Du låter skadan vara: Risk för röta och andra sjukdomar finns ju, men med tid och lite tur så kan trädet läka skadan själv - i alla fall tillräckligt för att den ska kunna leva ett bra tag till. Du kan också binda ihop skadan med ett band, vilket är ett ganska gammaldags sätt att lösa det.
    • Kontakta en arborist: Är du osäker på vilket sätt du bör göra kan du alltid höra med en arborist. De är utbildade för just sådana här situationer och kan ge en bedömning utifrån just din situation.

    Håller tummarna att resten av trädet går att rädda!
    Jennie Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.