Terass växter i kruka

Hej, vi har en stor Terass i sydöst läge med mycket sol. Vi skulle vilja ställa upp några stora krukor med växter som avskärmar terrassen från trädgården, en stor rektangulär blomlåda i mitten på terrassen som skiljer matbords del och Soff del samt ett träd i en kruka i ett  motsatt hörn. Har du några tips till oss på bra växter som eventuellt även skulle överleva vintern?
Tack på förhand.
Katarina

Kommentarer

 • Vi hjälper dig gärna med växtförslag. Vi skulle dock vilja ha svar på några frågor först för att kunna ge dig så bra hjälp som möjligt.

  1. Vad är det för mått på krukorna/lådan?
  2. Vilket läge står lådorna/krukorna i; skugga, sol eller halvskugga?
  3. Vad önskar du plantera; större växter såsom buskar och/eller prydnadsträd eller mindre växter såsom perenner (fleråriga trädgårdsväxter) eller sommarblommor?
  4. Har du något önskemål på färger etc?
  5. Vart i landet bor du?
  Återkom gärna med svar på frågorna ovan så ska vi försöka hjälpa dig med ett förslag på bästa vis.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej Hedvig

  Vi har inte köpt krukorna ännu men tänker oss två stycken Nova Planteringskärl 84x36x43 på rad samt 3 st Kruka Nova 55. Dessutom lämplig stor kruka för ett träd.

  Krukorna kommer stå i sydost med sol från morgon till fyra på em (trädet kommer ha skugga från två).

  Vi vill ha större växter/buskar som bidrar till att dela av vår stora terrass. Det får gärna vara växter som överlever vintern ute. Vi kan isolera dem utifrån dina råd.

  Vad gäller färger så är vi flexibla. Grönt förstås och något som piffar till.

  Vi bor i Stockholm


  Vi ser fram emot dina tips, tack.
  Katarina
 • Hej Katarina!

  Först vill jag nämna att det alltid är en risk med att plantera växter i kruka då de blir mycket känsligare för torka och kyla. Jag har tidigare skrivit lite råd på hur man på bästa sättet planterar i en kruka och ger växterna största chans att klara sig här: Rosor i kruka

  Men vad kan klara sig då? Det är ganska små krukor, i alla fall om man vill ha större växter som vill få lite höjd där i.

  Är det träd du är ute efter kan du testa uppstammad dvärgsyrén, uppstammade bärbuskar som svarta och röda vinbär eller krusbär (vilket också ger bär såklart!), och terrassrosor som är uppstammade.

  Många rosor fungerar också om ni är ute efter buskar, där ni kan välja rabattrosor, som inte blir så stor och ska beskäras för att uppmuntra nya knoppar, vilket gör det lätt att hålla den liten nog för krukan. Bambu är även det en lösning men de vill samtidigt ogärna stå där det blåser mycket.

  Är det emellertid perenner du vill ha kan jag rekommendera gräs (gärna miskantus), temynta och andra lite högre solälskare.

  Hoppas att detta var till hjälp!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Tack för svar.
  Är inte Nova 55 en stor kruka? Vi kan köpa större annars. Vi åkte till plantagen igår och tittade lite själva.
  Hur fungerar det med Japansk lönn,olivträd eller buxbom? Klarar de av att stå i kruka på solig Terass?
  Med vänlig hälsning,
  Katarina
  Katarina
 • Hej igen Katarina!

  Tack för ditt svar.
  En kruka Nova på 55 cm är stor och bör räcka för både perennplantering, buskar och ett träd.

  Både buxbom och olivträd fungerar fint på en solig plats. Japansk lönn däremot vill stå i skugga till halvskugga för att trivas och inte bränna bladen.

  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.