Till senaste kommentaren

Varför tappar min benjaminfikus bladen?

Min benjaminfikus tappar alla sina blad. Vad är det för fel?
Plantagen

Kommentarer

 • Det är faktiskt inte ovanligt att just fikusar tappar sina blad under årets mörka perioder. Det beror oftast på att det är ljusbrist och torr luft inomhus.

  Jag vill gärna ge dig lite tips som kan hjälpa den att återhämta sig snabbare. Det bästa i dessa lägen är att du ger den ljus, och det mest pålitliga så här års är växtbelysning. Självklart kan du även ställa din växt i ett fönster, men ska du vara säker på att den får tillräckligt med ljus blir min rekommendation en växtlampa.

  Spraya bladen ungefär en gång per dag och se om detta hjälper mot bladfällningen. Dra även ner på mängden vatten då dom dricker mindre under höst och vinter och riskerar att bli övervattnade om du ger för mycket. Stoppa gärna ner ett finger i jorden och känn efter så att jorden är aningens fuktig, inte blöt. Jag hoppas att detta hjälper din växt att må lite bättre.

  Och ge inte upp på den än, utan invänta och se vad vårljuset kan bidra med.

  Här hittar du all vår växtbelysning
  Miriam Trädgårdsmästare


 • Hej jag har en Benjaminfikus som tappat blad under vintern som jag förstår är naturligt, men på min fikus bleknar bladen. Nu är det i början på april. Köpte den hos er förra året 2021. Lider den av näringsbrist eller nåt annat? Har inte fått så mycket näring under vintern. Skickar med en bild så ser ni ser.
  Els-Mari
 • Hej Els-Mari!

  Vad fint att du skickar in din fråga till oss.
  Jag vill gärna förklara vad jag tror det här beror på samt ge dig lite skötselråd.

  När det gäller gula blad på växter och som med tiden ramlar av beror det nästan alltid på att växten får för mycket vatten. Under vintern går växterna ner i vintervila, detta betyder att dom i olika grad är mindre aktiva vilket även gör att dom spenderar mindre energi. I och med det behöver dom inte heller lika mycket tillförsel av energi såsom vatten och näring.

  Trots att det nu är vår finns fortfarande spåren kvar av det som förmodligen skedde under vintern, så mitt råd är att du drar ner på mängden vatten du ger och avvaktar. Övervattning tar nämligen tid för växten att återhämta sig ifrån.

  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.