Till senaste kommentaren

Varför tappar min benjaminfikus bladen?

Min benjaminfikus tappar alla sina blad. Vad är det för fel?
Plantagen

Kommentarer

 • Det är faktiskt inte ovanligt att just fikusar tappar sina blad under årets mörka perioder. Det beror oftast på att det är ljusbrist och torr luft inomhus.

  Jag vill gärna ge dig lite tips som kan hjälpa den att återhämta sig snabbare. Det bästa i dessa lägen är att du ger den ljus, och det mest pålitliga så här års är växtbelysning. Självklart kan du även ställa din växt i ett fönster, men ska du vara säker på att den får tillräckligt med ljus blir min rekommendation en växtlampa.

  Spraya bladen ungefär en gång per dag och se om detta hjälper mot bladfällningen. Dra även ner på mängden vatten då dom dricker mindre under höst och vinter och riskerar att bli övervattnade om du ger för mycket. Stoppa gärna ner ett finger i jorden och känn efter så att jorden är aningens fuktig, inte blöt. Jag hoppas att detta hjälper din växt att må lite bättre.

  Och ge inte upp på den än, utan invänta och se vad vårljuset kan bidra med.

  Här hittar du all vår växtbelysning
  Miriam Trädgårdsmästare


 • Hej jag har en Benjaminfikus som tappat blad under vintern som jag förstår är naturligt, men på min fikus bleknar bladen. Nu är det i början på april. Köpte den hos er förra året 2021. Lider den av näringsbrist eller nåt annat? Har inte fått så mycket näring under vintern. Skickar med en bild så ser ni ser.
  Els-Mari
 • Hej Els-Mari!

  Vad fint att du skickar in din fråga till oss.
  Jag vill gärna förklara vad jag tror det här beror på samt ge dig lite skötselråd.

  När det gäller gula blad på växter och som med tiden ramlar av beror det nästan alltid på att växten får för mycket vatten. Under vintern går växterna ner i vintervila, detta betyder att dom i olika grad är mindre aktiva vilket även gör att dom spenderar mindre energi. I och med det behöver dom inte heller lika mycket tillförsel av energi såsom vatten och näring.

  Trots att det nu är vår finns fortfarande spåren kvar av det som förmodligen skedde under vintern, så mitt råd är att du drar ner på mängden vatten du ger och avvaktar. Övervattning tar nämligen tid för växten att återhämta sig ifrån.

  Miriam Trädgårdsmästare
 • Jag har två gamla fikusar. De stod i varsitt rum och den ena tappade blad och torkade. Jag ställde ihop dem. Nu trivs båda och är så fina.
  Schebban
 • Härligt att höra att du hittade en lösning för dina fikusar.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Hej!
  Vi har en 20+ år gammal benjaminfikus hemma som min sambo tyvärr har råkat övervattna. Bladen går från gröna till gulgröna och till sist gula innan de trillar av. Jag försöker plocka bort de gula bladen för att trädet ska få ha kvar så mycket näring som möjligt. Vi har dragit ner på vattnandet rejält och jag har adderade ny jord för att täcka de övre rotsystemet som var synligt men ändå blir den den bara blir tunnare och gulare.
  Har ni något tips på vad vi kan göra? Kan vi klippa av bladlösa grenar, ska vi plantera om den eller är det helt enkelt att ha is i magen?
  Tycker du att vi ska köpa en växtlampa eller någon speciell näring till trädet? 
  Tack på förhand!
  Vänligen,
  Matilda

  Matilda
 • Hej Matilda!

  Bladfallet beror mest troligt på övervattningen tyvärr. Har krukan dräneringshål? Om inte skulle jag rekommendera att plantera om och då kontrollera så att inte jorden fortfarande är väldigt blöt. Bladtappet borde minska i samband med att den torkar upp något. Det är tyvärr svårt att säga om grenarna som tappat blad får nya eller ej. Mest troligt orkar plantan att sätta nya blad på de grenarna så låt de vara kvar ett tag så ser du hur det utvecklar sig.
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.