Till senaste kommentaren

Vilken jord ska jag välja till mina växter?

Hej!

Jag har väldigt många växter hemma som jag behöver plantera om men jag vet inte vad för jord passar till alla olika växter. Hemma har jag allt från kaktusar och suckulenter till kalateor, filodendron och flera orkidéer.

Finns det något sätt att se vilken jord som passar bäst för dem? Har ni några tips?
Olivia

Kommentarer

 • Hej Olivia!

  Tack för din fråga! Det är bra att veta vilken jord som passar till dina olika växter där i hemmadjungeln - det är ju inte bara att kasta i vilken jord som helst eftersom växter kan behöva olika förutsättningar för att må bra.

  Men jord är inte det enda som växterna behöver. För att de ska må som bäst kan det då vara värt att skräddarsy jorden med ytterligare material - och dina växter kommer tacka dig för det!

  • Leca: De större lecakulorna är bra för dränage och speciellt viktigt att ha i botten om du planterar direkt i ytterkrukan. Det leder undan vatten och minskar risken för röta.
  • Perlite: Detta är ett vulkaniskt material som dränerar och luftar jorden. Eftersom de är mindre än lecan så är den också bra att blanda ned för att få växter som trivs i lite luftigare och inte lika fuktiga jordar. Däribland har vi många palmer som yucca.
  • Kokosfiber: Ett naturligt material som ofta används som substitut för torv. Det håller fukten bra samtidigt som det gör jorden mer lättarbetad och luftig. Här kan du med fördel plantera växter som gillar mer fuktig jord som kalatea, monstera och alokasia.
  Vad behöver växterna för olika jordar då? Med några undantag är det ofta väldigt lika:
  • Gröna växter: Dessa trivs i näringsrik men genomsläpplig jord, gärna med mycket mull och nedbrutet material. Däribland har vi premiumjordensom fungerar väldigt bra för de flesta grönskande växter. För mer anpassad jord kan du även göra följande:
   • Fuktälskande växter: Här kommer kokosfiber in i bilden, då det håller fukten samtidigt som jorden hålls luftig och lättarbetad. Några bra exempel som skulle trivas med lite kokosfiber i jorden är kalatea och alokasia.
   • Växter som inte trivs fuktigt: Vissa växter, som yuccapalmen och flaskliljan, trivs inte när det blir för blött. Då kan du med fördel blanda ned perlite för att öka dräneringen och luftigheten utan att jorden blir alldeles för torr.
  • Blommande växter: Premiumjorden är väldigt bra för dessa med, men vår Blomjord med Leca är också ett bra val då den även har små kulor av leca för ytterligare dränering och luftighet. När du sen ska ge dem näring kan du med fördel använda näring för blommande växter, då det innehåller extra fosfor som gynnar blomsättningen. Undantag för jordval finns:
   • Hortensia och azalea: Här har vi ett par växter som föredrar sur jord, alltså jord med lågt pH-värde. För att växten då ska hålla sig frisk är hortensiajord ett bättre alternativ.
   • Orkidé: Till orkidéer passar, som namnet säger, orkidéjord eller orkidemossa bäst.
  • Kaktusar och suckulenter: Fetbladiga ökenväxter som kaktus och suckulent behöver lite annan jord då de kommer från väldigt karga och magra landskap. Näringsfattig såjord är därför det bästa valet för dem men bäst mår de om jorden också blandas med en stor mängd perlite.

  Är du fortfarande nyfiken om jord och vad dina hemmaväxter behöver har vi vidare läsmaterial på vår hemsida här:

  Välj rätt jord och gödsel till dina inomhusväxter
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.