Svamp på äppelträd?

Hej! Jag har flyttat in i en villa med trädgård och detta är första sommaren som jag har haft äppelträd på många år. Härliga äpplen är dem. Jag vet inte vad det är för sort men det är nog ganska enkelt att få svar på. Dock är trädet angripet av äppelmonilios som jag har kunnat identifiera till 100%.

Nu är det september och alla de botemedlen som omnämns ska användas tidigt under växtsäsongen. Jag undrar hur jag ska göra nu på hösten för att minimera risken att det kommer åter nästa sommar samt hur jag hittar sådana "läkemedel" för trädgården då jag hittar inga sådana i ert sortiment. Jag har inget sätt att spreja hela trädet. Brukar medlen säljas i en typ av flaska som man kan spreja direkt ifrån eller behöver man köpa någon form av stor sprayflaska som kan användas för att blanda produkten med vatten innan den appliceras? Tack såmycket för hjälpen!
Melinda

Kommentarer

 • Hej Melinda!

  Vad tråkigt om trädet har fått monilia!

  När det kommer till svampen monilia talas det om två sorter, grå monilia och gul monilia. Den gula varianten håller sig oftast till frukten som då ruttnar och vissa kallar det för "mumiesjukan." Den grå sprider sig i både frukt och grenar och kallas ibland för "grentorka".

  Ett medel du kan testa är Kumulus, ett svampdödande medel som används när knopparna och blommorna precis ska spricka ut - det är den tiden som monilia först angriper trädet. Medlet blandas med vatten och du kan använda en tryckspruta för att få trädet ordentligt täckt.

  Har du redan ett angrepp bör du istället ta bort alla de infekterade delarna, både frukt och grenar. Kapar du av grenar som har monilia bör du även ta med 1-2 decimeter av frisk ved för att försäkra dig att du får bort spor-rester.

  Grenar och frukten som är infekterade bör sedan förstöras, så se till att inte lämna något kvar på mark eller i komposten då sporerna sedan kommer sprida sig tills nästa år.

  Håller tummarna att ditt äppelträd tillfrisknar fort!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.