Till senaste kommentaren

Hur sköter jag mitt nya äppelträd?

Planterade ett äppleträd i höstas. Sort Elstar. Vad ska man tänka på nu i vår för att det ska växa så bra som möjligt. Ska jag beskära? Näring?

Kommentarer

 • Hej Andreas!

  Vad perfekt att du planterade ditt äppelträd på hösten! Det är den bästa tiden att plantera många trädgårdsväxter, äppelträd inkluderat.

  Nedan hittar du det viktigaste att tänka på de första åren, men det första är det som är mest pressande:
  • Bevattning: Nyplanterade växter behöver mer noggrann vattning! Då de inte hunnit etablera sig och få tillräckligt djupa rötter så är risken större att de torkar ut. Du kan då skaffa dig en bevattningspåse för att underlätta, men under de varmaste månaderna kan du ändå behöva stödvattna under de varmaste månaderna.
  • Stötta upp trädet: För att få ett rakt och fint träd som inte riskerar att växa fel på grund av väder och vind bör du införskaffa trädstöd. Det är nu när den är liten som utformningen till hur den kommer bli som fullvuxen förbereds.
  • Beskär: Denna punkt går in i den föregående och det behöver du inte göra första året då det är då trädet ska få rota sig ordentligt. Men sen efter detta år kommer de viktigaste åren för att beskära ditt äppelträd då det är denna utformning som bestämmer hur den kommer forma sig som färdigvuxen!
  Näring behöver du inte tänka på när det kommer till yngre fruktträd då de inte behöver mycket tilläggsnäring.

  Här kan du läsa mer om näring: Gödningsskola

  Här lägger jag även till en liten video på hur du beskär äppelträd :-)

  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.