Till senaste kommentaren

Är det skadedjur som äter på mina nävor?

Hej jag har trädgårdsnävor Rozanne flertal plantor och i år är det hål i bladen, vissa blad är det bara skelettet kvar. Står i närheten av syrenhäck. Är det sniglar eller larver? Har kollat under bladen och intill och ser ingenting. Inte sett sniglar när jag kollat rabatterna på kvällarna heller. Har en 1 åring hemma så jag vill helst inte lägsg ur något bekämpningsmedel heller. Kan det vara så att plantorna dör och inte kommer upp nästa år? Mvh Mikaela
Mikaela

Kommentarer

 • Hej Mikaela!

  Tack för ditt meddelande.
  Det ser ut som att det är larver av något slag, möjligen stekellarv, som ätit på dina nävor. Om du inte ser några djur kvar kan det vara så att dom dragit vidare på jakt efter godare växter.

  Behandling sker med en bakterie som heter Bacillus Thurigiensis och är en helt naturlig produkt som är godkänd i ekologiska odlingar. Vi har dessvärre inte någon produkt med den här bakterien för närvarande men finns hos andra aktörer om man googlar.
  Miriam Trädgårdsmästare
 • Jag har beställt från ett företag nu men vissa av träsgårdsnävornas blad är inte kvar, dör den eller kan den komma upp nästa sommar?
  Mikaela
 • Svårt att veta hur skadad själva växten blir då det beror lite på hur länge skadedjuren är kvar och hur kraftigt angreppet blir. Utifrån bilden du skickade skulle jag inte säga att plantorna kommer dö men det finns ju såklart aldrig någon garanti.
  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.