Till senaste kommentaren

Astrars blommor vissnar innan de slagit ut

Hej! Jag har köpt astrar av er under sensommaren i flera år, men varje gång blir jag lite missnöjd. De ser jättefina ut när jag köper dem, men ganska snart börjar de se tråkiga ut. Det ser ut som att blomknoppar vissnar redan innan de slagit ut helt.

Jag tycker att jag vattnar lagom mycket, varken för mycket eller för lite, och de har bra jord. De är planterade i krukor utomhus, med bra dränering. De får ganska mycket sol där de står.

Vad kan vara fel? Det har som sagt hänt flera år nu så funderar på om jag gör något fel.

Andreas

Kommentarer

 • Hej, Andreas!

  Vid första anblick tycker jag att det ser ut som att dina astrar mår bra - de har bara blommat över!

  De små astrarna som du tagit bild på är dessutom fyllda (det vill säga att den har många fler kronblad än vad den annars kanske skulle ha) så den slår aldrig ut så pass att man ser mitten.

  Utöver överblomningen kan det bero på vattenskador, men inte från att den fått för mycket eller för lite vatten utan att den fått vatten så att blommorna blivit blöta varefter solen legat på så de blivit brända.

  Hur ska du då lösa detta så att du kan få njuta av dina blommor en längre period?
  • Plocka överblommade blommor: Ta då bort hela blomhuvudet - men var försiktig så att du inte skadar bladen och knopparna som är under. Detta uppmuntrar ny blomsättning samtidigt som din planta ser fin och välvårdad ut under en längre period.
  • Vattna i skugga eller i jord: Det kan vara att du vattnar på kvällen eller en molnig dag, alternativt att du vattnar så att det rinner direkt ned i jorden och inte hamnar på blommor och blad.
  Hoppas att detta är till hjälp!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.