Till senaste kommentaren

Kan man ha japanskt körsbärsträd och terassrosor i kruka?

Jag undrar om man kan ha japanska körsbärsträd och terassrosor pink i kruka på balkong?
vad ska jag i så fall tänka på? Hur stora krukor? Hur får jag dem att övervintra?

Kommentarer

 • Hej Sara!

  Ja, terrassrosor kan du ha i kruka! Japanska körsbärsträd beror däremot helt på, då man då helst bör välja ett träd som inte blir så stort - och de finns i väldigt många storlekar.

  Mitt råd är att välja ett träd som inte blir så stort, gärna inte mer än 2-2,5 meter. En bra tumregel är att ett träd får lika stora rotsystem under marken som trädets krona blir ovan mark.

  Därför kommer du att behöva en redigt stor kruka om du vill ha ett större träd, dels för att den ska få tillräckligt med jord för att få bra med plats för rötterna men också för att tynga ned den tillräckligt att trädet inte faller omkull vid hård vind. Du kan definitivt börja med en mindre kruka när trädet är mindre, men sedan kommer du behöva hitta en större.

  Detsamma gäller rosen, då den helst ska ha en kruka som är minst 40 x 40 cm men gärna mer om du planerar ha den i kruka året om.

  På vintern behöver växterna nämligen mer skydd om de står i kruka än om de blir planterade direkt i marken. Mer jord ger mer isolering och därför är det viktigt med en större kruka, samt att den håller fukt bättre över sommaren. Du kan även skydda växterna med isolering över vintern, så som krukskydd, bubbelplast och jute.

  Sist är det också värt att flytta dem till en skyddad plats. Intill en vägg om du endast kan ha den ute, men om de är mindre och du har möjlighet att ha dem på en ljus och frostfri plats kan du även ta in dem så längre det hålls kring nollgradigt.

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.