Bananflugor i växterna

Hej, jag har flera palettblad och upplever att framförallt en har jättemycket bananflugor. Hur kan jag få bort dem?

Tacksam för svar,
Mvh Helena
Helena

Kommentarer

 • Hejsan, Helena!

  Ja, flugor bland växterna kan vara riktigt jobbigt! Speciellt när de blir många.

  Kommer de från dina växter är det antagligen inte de vi kallar "bananflugor" utan sorgmyggor, som många också kallar blomflugor. De håller sig nämligen till fuktig jord där de lägger sina ägg, medan bananflugor håller sig till frukt och matavfall. Det positiva med detta är att det finns ett par olika sätt att bekämpa dem.

  Det du kan göra är att antingen:

  • Plantera om din växt i ny jord: Försök få bort så mycket gammal jord som möjligt från rötterna, var försiktig så att de inte går av. Det går även bra att duscha bort jorden från rötterna. Innan du planterar om växten så ska du även diska ur krukan ordentligt med vatten och såpa.
  • Använd Nemablom: Nemablom är en produkt som innehåller nematoder som är en sorts nyttodjur. Nematoderna i Nemablom är de naturliga rovdjuren mot sorgmyggslarver och är helt ekologiska. En påse Nemablom räcker till ungefär 20 medelstora krukor. Du blandar ut medlet i vatten och vattnar ut det i krukorna enligt anvisning på paketet. Om du har sorgmyggor i ditt hem bör alla krukor behandlas även om det inte syns i alla.

  Jag håller tummarna på att du slipper flugorna!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.