Banjan träd, skadedjur

Hej! Jag fick ett banjan träd från min pojkvän i mitten på februari. Han köpte det på Plantagen i Lund. Efter 1-2 första veckor märkte jag att det fick bruna prickar på blad som jag tyckte först var bara mekaniska skador efter transporten men nu blir de flera och det är säkert ingen mekansik skada för att trädet står på en skyddad plats och vi rör inte vid det.  Nu märkte jag också att det finns små insekter i jorden i krukan (när man blåser lite på ytan så börjar de röra på sig och blir synliga). Deras utseende liknar "root aphids" (på engelska). Jag bifogar bilder på blad. Skulle ni kunna rekommendera vad jag borde göra? Inga av mina andra inomhus växter har liknande insekter i jorden så jag tror inte att trädet blev infekterad av mina andra växter. 

Polina

Kommentarer

 • Hej!

  Vad tråkigt att din växt inte mår så bra!

  Fläckarna du visar bild på ser mer ut som någon sorts brännskada än ohyra. Det är inte omöjligt att det skulle vara någon sorts ohyra, men då borde du kunna se något på bladen eller stammen.

  Rotlöss brukar sällan hålla sig kring ytan och brukar inte heller orsaka fläckvisa skador som på bilden. För att utesluta rotlus behöver du däremot lyfta på din växt och titta nere i jorden och se om du kan se dem.

  Om du hittar rotlöss är det tyvärr inte mycket man kan göra. Gifter som tar på rotlöss är inte lättillgängligt så då finns det inte mycket du kan göra för att rädda din växt. Du kan däremot ta sticklingar om du hat möjlighet.

  Ett annat kryp som kan ha hittat ett hem i din kruka är annars hoppstjärtar vilket låter mer troligt då de brukar synas på ytan! De har egentligen ingen stor effekt på din planta, men det kan vara lite otrevligt att ha hemma.

  För att bli av med dem kan du dränka rotklumpen i vatten. De brukar då flyta upp på ytan och vara lättare att få bort. Därefter ska jorden torka upp ordentligt innan nästa vattning - hoppstjärtar trivs i varm och fuktig jord!

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.