Till senaste kommentaren

Vilka hallon, björnbär och blåbär ska jag välja?

Jag skulle vilja planera hallon, blåbär och björnbär i en rabatt. Vilka 2 hallon gärna en sommar och en höst sort. 2st blåbär som passar bra ihopa (inte samma sort om jag förstår rätt) sen en björnbär som kan stå i samma rabatt
Frida

Kommentarer

 • Hej Frida!

  Tack för din fråga!

  Det finns massvis med olika sorters hallon, björnbär och blåbär. Jag ger dig gärna lite förslag, men skulle nog också råda att se om du kanske kan ge lite extra avstånd mellan hallonen och björnbären, då de kan börja konkurrera med varandra om de står för nära. Det finns sorter som då kanske inte ger riktigt lika mycket rotskott, men ge dem gärna lite mellanrum.

  Hallon:
  • Några av de mer populära hallonen du kan se dig runt efter är mormorshallon, 'Preussen' och 'Algonquin' (trädgårdshallon), samt Autumn Bliss (hösthallon). Sen kan du ju även testa 'Twotimer Sugana' som får skörd både på års- och fjolårsskotten!
  • Kom ihåg att hallon kan ge rotskott och lätt sprider sig. Utav ovan nämnda är det 'Preussen' som ger minst (men är inte helt utan!) rotskott.
  • När du planterar kan du med fördel göra det i lätt kalkfattig jord, då hallon gärna vill ha väldigt lätt sur jord. Plantera gärna på en solig men skyddad plats där de vida grenarna verkligen kan ta plats samt kan bindas upp vid behov.
  • Kom ihåg att trädgårds- och hösthallon beskärs på olika tiden på året. Trädgårdshallonen får bär på fjolårsskotten och grenarna som fått sin skörd ska därför klippas ned medan årsskotten lämnas kvar. Hösthallon får bär på årsskotten och kan därför klippas ned helt på hösten.
  Här kan du läsa mer om hallon: Växtguiden - Hallon

  Björnbär:
  • Här har du de populära sorterna 'Black Satin' och 'Loch Tay', men det finns även andra sorter så som 'Thornless Logan' och 'Thornless Evergreen'. Eller varför inte testa något lite ovanligare med björnbärshallonet 'Tayberry'?
  • Kom ihåg att även dessa kan skicka rotskott. Dessa är då från grundstammen, som oftast är av en vanlig, taggig sort. Väljer du därför en taggfri sort så är det värt att hålla utkik efter så du kan klippa bort dem.
  • Denna växt bör bäst bindas upp och kan lätt ta över. Se därför till att ge den mycket yta på en solrik plats, gärna skyddat vid en vägg eller mot en spaljé. Till skillnad från hallonen och blåbären trivs de bra i kalkhaltig jord, gärna näringsrik och mullhaltig.
  • Beskärning gör du på höst eller vår och klipp då ned de skott som burit bär - liksom trädgårdshallon så får den bär på fjolårsskotten. Spara alltså unga skott. På vintern kan det vara värt att skydda den med fiberduk.
  Här kan du läsa mer om björnbär: Växtguiden - Björnbär

  Amerikanska blåbär och hybridblåbär:
  • Några av de mest populära sorterna är 'Blue Crop', 'Patriot' och 'Polaris'. Jag har även hört mycket gott om sorten 'Goldtraube'. Du kan då blanda fritt mellan dem för en god skörd. Vill du testa en lite annorlunda sort finns 'Lucky Berry', som är självfertil.
  • Plantera blåbärsbuskarna i lätt sur, mullhaltig jord som håller fukt bra. Dessa bärbuskar är lite mer anspråkslösa, så länge de får växa lite i skymundan - det vill säga inte i gassande sol. Det kan då bli lite krångligt att få dem trivas på samma plats som hallonen och björnbären. Undvik gärna placering vid hård blåst och vattna noga vid torka.
  • Du behöver sen inte tänka mycket på beskärning utöver att klippa bort eventuella skadade grenar. Det är först när den är några år som du kan börja gallra ut lite äldre grenar.
  Här kan du läsa mer om amerikanska blåbär: Växtguiden - Amerikanska blåbär
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.