Bekämpningsmedel buxbomsmott

Hej! Jag undrar vad jag ska köpa för att bekämpa buxbomsmott. Såg precis en larv. Och flera växter är angripa. Vad gör jag? 🙁
Lisa

Kommentarer

 • Hej Lisa!

  Vad tråkigt att de kalasat på din buxbom! Här kan jag rekommendera larvskydd Biobasiq som innehåller bakterien Bacillus thuringiensis som gör att larverna dör inom ett par dagar.

  Dock fungerar detta medel bäst när larverna ännu är små. Nu börjar det bli sent på säsongen och de flesta larver lär ha dragit vidare. Försök därför plocka bort så många larver ni ser nu om det ännu finns några kvar och testa använda medlet om de kommer tillbaka tills nästa år!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Tack för ditt svar. Vad händer med äggen? Kvävs dom av medlet?
  Har ännu bara hittat en larv. Vad gör jag med den? Lägger i min bruna trädgårdstunna?
  En växt är nästan helt äten, kommer den klara sig eller ska jag kasta den? 

  Tack! 


  Lisa
 • Hej Lisa!

  Äggen kommer antagligen ligga kvar i jorden tills nästa år, men då de vuxna individerna flyger ganska långt under sin livstid kan de vara väldigt utspridda. Medlet behöver även ätas av larverna för att ha effekt, så de gör inte så mycket mot äggen dessvärre.

  Så länge larven inte är på busken den äter så kan du gärna kasta bort den. Då de är glupska och så länge de inte hinner förpuppa sig så kommer de svälta.

  Gällande den växten som är kaläten är det svårt att säga då det beror på. Det finns ju definitivt en risk, men du kan testa att avvakta tills våren och se om den återhämtar sig. Sen kan du beskära de dåliga plantorna i maj då du kan ta bort de dåliga grenarna.
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.