Beskärning av häggmispel

Hej! Min hägg växte väldigt mycket förra sommaren och pga några omständigheter hade vi inte möjlighet att klippa den så den växte och blev 3 meter. Nu när det är mars så står det att den ska klippas. Vi undrar hur mycket vi vågar att klippa ner den då grenarna som mynnar ut i marken är ca 4 cm tjocka och vid 50 cm över markslöjd är de ca 2 cm tjocka. Kan vi beskärda ner häcken dit den är ca 2 cm tjock vid 60-70 cm höjd från marken om den varit 3 meter innan eller kommer busken få en chock och dö då? Eller hur rekommenderar ni att man gör?
Mvh rebecca
Rebecca

Kommentarer

 • Hej!

  För att försäkra oss om att vi pratar om samma växt vill jag kolla om detta gäller en äkta hägg (Prunus padus) du menar, eller kanske en lagerhägg (Prunus laurocerasus) eller Häggmispel (Amelanchier spicata)?

  Om du kan skicka en bild på din häck skulle det också hjälpa mycket! Jag är nämligen orolig att en sådan hård beskärning kan skada din häck då den vuxit så mycket!

  Hör gärna av dig!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • på översta bilden ser du hur den ser ut på hösten innan alla löv blir gula och faller av. Den har även under sommaren fått mörkblå/svarta när som den tappar på senhösten. De två mellanbröderna är så den ser ut på sommaren och den nedersta bilden visar hur den ser ut på våren med vita blommor. Mvh rebecca  Rebecca
 • Hej!

  Det där ser ut som en häggmispel!

  Eftersom den vuxit sig så stor kan det vara värt att beskära den i två omgångar. Det minskar risken att plantan inte klarar sig på grund av chocken.

  Första året: Kapa då hälften av grenarna så att det lämnas kvar stubbar som är ca. 1-2 decimeter. Detta ger häcken tid att få fram nya grenar på dessa platser.

  Andra året: Kapa resten av de långa grenarna på samma sätt som du gjorde det första året.

  Därefter får du hålla dessa grenar nere genom att putsa och ansa dem med jämna mellanrum. Hur du vill ha ditt buskage - ansad och välskött eller vild och överdådig - bestämmer sedan hur du beskär dem, men generellt så bör buskaget låtas växa ett par decimeter om året.

  Här kan du läsa mer om häggmispel!
  Jennie Trädgårdsmästare
 • hej jag har satt häggmispel i höstas.undrar om man ska beskära den nu eller ska man vänta med det några år tills den slår rot.har väg på en sida så jag vill inte ha den så vildvuxen vill ha den lite prydlig hur gör man
  anders
 • Hej Anders!

  Vanligtvis med många buskar brukar man säga att de ska etablera sig det första året, men häggmispeln är snabbväxande! Den har även fått en väldigt bra start då du planterade den i höstas.

  Beroende på hur gammal din häggmispel är när du köpt den kan du behöva göra den första beskärningen av din häckväxt. Då klipper du ned den till ca. 10-20 cm men de flesta buskar som säljs lite större brukar redan ha fått denna första kapning.

  Du nämner att du vill ha en lite prydligare häck. Då gäller det att klippa ofta! En gång om året och låt då ca. 20 cm ny tillväxt vara kvar. På så vis blir din häck tät och jämn.

  Hoppas det är till hjälp! :-)
  Jennie Trädgårdsmästare
 • hej Jennie tack för svaret.jag har satt dom sista plantorna nu nämligen.ska jag vänta med att beskära alla eller ska jag ta dom som jag har satt i höstas och beskära och vänta med dom som inte har etablerads sig nästa år
  anders
 • Hej!

  När det kommer till dem som precis blivit planterade kan du faktiskt beskära dem strax därpå! Var däremot noga så att det inte blir alltför kallt på nätterna efter då det kan orsaka frostskador.

  När de är nyplanterade kan du toppa och klippa bort yviga grenar. Detta uppmuntrar att rötterna sätter fart och att de grenar sig på ett tätt och fint sätt!

  I mitt tidigare inlägg på denna tråd länkade jag även till en artikel om häggmispel om du vill läsa mer! :-)
  Jennie Trädgårdsmästare
Inlägget är stängt för ytterligare kommentarer.