beskärning opal plommon

Hej! Jag har ett opal plommonträd som köptes hos er för två sedan se bild. Oerhört tacksam för råd och tips om hur jag skall beskära trädet för att det skall utvecklas på ett bra sätt - vilka grenar ska jag ta bort? Hur många skall lämna kvar?

Leif

Kommentarer

 • Hej Leif!

  Trevligt att du hör av dig! :-)

  Det ser ut som att ditt plommonträd hunnit växa på sig sen du införskaffade den! Och plommon är ganska trevliga att ha just för att man sällan behöver beskära dem.

  Trots det är det alltid bra att forma trädet i unga år så att den kommer hålla sig frisk och fin i äldre dagar. Mycket beror ju sen på hur du vill att den ska se ut, men som grundregel ska man ta bort grenar som korsar varandra, grenar som växer inåt eller parallellt, eller uppåt. En luftig krona med grenar som får mycket andrum och sol ger en bättre skörd.

  Unga plommonträd bör också beskäras torra och soliga dagar under den sena våren för bäst tillväxt. När den sen blir äldre och inte behöver lika mycket beskärning kan du vänta med finputsningen fram till runt augusti.

  När du klipper, var noga att klippa med en ren och vass sekatör. Ska du klippa bort en hel gren är det viktigt att du klipper så nära grenkragen som möjligt (det är den lilla ringen runt grenen, precis där den fästs till stammen) men kragen får inte ta skada.

  Ska du korta ned några grenar, vilket kan vara väl behövligt om de börjar spreta för långt ut, bör du göra det strax ovan en ny knopp.

  Detta är de grundläggande reglerna, men för att ditt träd ska få den bästa möjliga starten skulle jag rekommendera att du frågar en yrkeskunnig som kan hjälpa dig eller se över beskärningen av ditt träd på plats.

  Vill du sen veta mer om plommon kan du läsa vår artikel på hemsidan:

  Växtguiden - Plommon
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.