Till senaste kommentaren

Hur ofta behöver jag vattna nyplanterade New Dawn klätterrosor?

Hej! Jag har alldeles nyligen planterat klätterrosorna New Dawn nedanför min altan. 2 av dom står lite skuggigare medan de andra 2 står soligt nästan hela dagen. Zon 4

Min fråga är hur ofta ska dessa vattnas? Och hur mycket? Jag har sökt och sökt men hittar ingen information om detta mer än att de ska vattnas regelbundet vid torrt väder. Men vad innebär det? Vattnat ca 10L per rosplanta varje dag när det varit varmt väder men nu har vädret slagit om och jag är rädd för att dränka rötterna med för mycket vatten.

Jag förstår att det krävs olika mängd vatten beroende på väder men jag skulle vara så tacksam om jag fick mer konkreta riktlinjer att gå efter gällande vattningen! Hoppas ni kan hjälpa mig med detta, vore så tacksam för svar​!
Mvh Claudia
Claudia

Kommentarer

  • Tack för ditt meddelande och din fråga.

    Hur mycket/ofta du ska vattna beror på hur din växt är placerad. Rent generellt om den står soligt eller blåsigt behöver du vattna mer och står den svalt eller i skugga behöver du oftast vattna mindre.

    Alla växter har olika behov och det kan också vara så att likadana växer som står på olika platser behöver olika mycket vatten. En växt planterad i marken är svår att övervattna om det inte är så att jorden är väldigt lerig. Oftast rinner överflödsvattnet bort. Jorden till en nyplanterad växt ska vara fuktig men inte blöt. Gräv lite i jorden en stund efter att du vattnat för att se om vattnet når ner till rötterna eller bara stannar i ytan. Vattna hellre ordentligt mer sällan än småfjuttar varje dag. Är det svalt väder kan det räcka med ett par gånger i veckan medan är det varmt och blåsigt så kan du behöva vattna varje dag.


    Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.