Bruna bladbitar på Monstera

Hej,
Jag har haft min Monstera i ungefär 4 månader och under senaste veckorna har jag börjat fått bruna fläckar på bladen. Jag har den ungefär 2,5 meter från ett nordliggande fönster och vattnar den ungefär en gång i veckan. När jag köpte den sa säljaren att den gärna skulle duschas ordentligt men oxå att den var känslig mot övervattning så det har jag inte gjort. Genom att läsa i dessa forum kommer jag fram till att det mycket troligt är trips som bladen är drabbade av.
Hur bör jag behandla den för att hålla den fin? Och ska jag ta bort de angripna delarna av bladen?

Anton

Kommentarer

 • Hej Anton!

  Tack för frågan. Ja, mycket riktigt, det ser nog tyvärr ut som att monsteran drabbats av trips. De bruna delarna kommer inte bli gröna igen, så de kan man absolut klippa bort. Utöver att klippa bort angripna delar rekommenderar vi också att behandla växten med neemoljeblandning.

  Blandningen består av neemolja såklart, men även ljummet vatten för att spä ut oljan och en liten klick såpa för att göra hela kalaset vattenlösligt. Har du inte i såpa kommer oljan inte att blandas med vattnet utan istället lägga sig som en hinna på ytan. Grundreceptet för neemvatten ser ut som följande:

  - En tesked neemolja
  - En halv tesked grön- eller gulsåpa
  - En liter ljummet vatten

  Om din olja har stelnat i flaskan (vilken den gör i rumstemperatur) är det bara att köra den någon minut i mikron eller under rinnande varmt vatten så blir oljan flytande igen. Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Spraya sedan den drabbade växten rejält och var noga med att alla delar blir fuktiga.

  Lycka till med bekämpningen! 🍀
  Nadja Hortonom

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.