Buske/träd i kruka uteplats.Hej! Jag har en uteplats där jag skulle vilja köpa växter i kruka som bildar ett insynsskydd vid korttände. (Ca 2’-3 m brett). Vad ska jag köpa? Vill att den tål vara ute året om. Behöver vara i kruka. Uteplatsen har ingen jord. Plattor. Växten behöver vara ca 160 cm hög. Vill köpa en växt nu som passar. Tror jag kanske får plats med två krukor (diameter 50 cm ). Tacksam för hjälp!
Anette

Kommentarer

 • Hej Anette!

  Tack för frågan. Det är alltid en chansning när det kommer till att få växterna att överleva vintern i kruka. Du kan isolera krukornas sidor invändigt med bubbelplast, liggunderlag eller frigolit för att öka chansen. Tänk även på att ju större kruka du planterar i desto mer jordvolym, vilket i sin tur ökar chansen till överlevnad under vinterhalvåret.

  För att få en 160 cm hög planta, tror jag att dessa krukorna kan vara lite små. Men jag skulle prova att plantera antingen syren, eller tuja, då dessa kan växa sig tillräckligt stora och annars är väldigt tåliga.

  Hoppas detta hjälper dig vidare! ☀
  Nadja Hortonom
 • Hej!Tack för rådet. När jag kollar utbudet på syren finns många olika varianter. Har du något råd vilken sort som skulle passa?
  Sen på vintern - kan man tex packa in och sätta upp dem på vinden?
  Eller så står d kvar ute med inpackade?

  Sen har jag ytterligare en fråga. Jag är synskadad och är därför också intresserad av växter som lukta det blir liksom en härlig upplevelse. Har du tips tips på blommor eller växter som jag skulle kunna ha på min uteplats som luktar gott? Dessa växter behöver ju inte bidra till någon insynsskydd utan bara vara till för sin egen skull.

  Och slutligen sista frågan, det finns ens på eller en stång på uteplats längs väggen min kompis tänkte att någonting skulle kunna klättra där någon växt som vore bra. Har du förslag på det?? Hela balkongen har mycket eftermiddagssol eller sol efter lunch lunch.
  Med vänlig hälsning, Anette


  Anette
 • Hej Anette!

  Tack för svar. Tåligast är nog den vanliga syrenen. Den är ju perfekt då den även doftar underbart. På vintern är det bäst att låta den stå kallt, då de behöver en vintervila, men kan vara en bra idé att packa in krukan lite extra där den står och flytta krukan intill husväggen.

  För att komplettera med lite mer växter för andra sinnen än synen, kunde örter som mynta, timjan, oregano och rosmarin vara intressanta alternativ. Och lavendel. Så finns det även många olika sorters doftpelargoner!

  Vill man ha något att klättra längs med staketet som doftar, kunde vildkaprifol vara ett härligt alternativ. Se till att plantera den i en tillräckligt stor kruka bara då rotsystemen ofta blir 60 cm djupt. Humle kunde också göra sig riktigt fin.

  Hoppas dessa tips är till hjälp! ☀
  Nadja Hortonom

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.