Till senaste kommentaren

Byta kruka eller byta jord för Gullranka

Hej!
Jag har haft min Gullranka i flera år nu och den har växt till sig något otroligt mycket (mätt rankor upp till 6 meter) Jag har alltid haft den i samma kruka på 40cm ø med samma jord och gett den näring när jag kommer på (inget strikt schema dvs). Mina fråga är hur jag byter jorden på min Gullranka då större kruka blir lite väl stort i hemmet, kan jag även klippa av lite rötter om de har växt till sig också?
Gullrankans återkomst

Kommentarer

 • Hej!

  Oj vad härligt med en så välmående och lång gullranka!
  Du ska alltid sträva efter att ha så mycket rötter sparade som du kan vid omplantering men om några rötter skadas lite så brukar det inte göra något. Det kan också vara bra att reda upp om rötterna fått väldig rotsnurr, alltså gått runt runt i botten av krukan.

  Det går oftast att pilla bort en hel del jord och då behöver du inte alltid gå upp en storlek i kruka utan det räcker med att byta ut jorden. Tänk på att detta kan påverka växten något och bli inte orolig om växten säckar ihop något efter omplantering. Det tar några dagar innan de fått till alla små rötter och kan suga vatten som vanligt och därefter se ut som vanligt.

  Lycka till med omplanteringen!
  Hedvig Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.