Citronfikus tappar blad

Hej!

Min citronfikus har börjat tappa mycket blad. Jag tror att det beror på övervattning, för enligt min fuktighetsmätare är jorden längst ner i krukan väldigt blöt (se bild).

Jag förstår såklart att jag ska undvika att vattna så länge jorden är för fuktig. Finns det något annat jag kan göra så att växten inte tappar mer blad och kan växa till sig igen?

Jag brukar sprayduscha bladen ca en gång i veckan. Ska jag fortsätta med detta eller undvika det? Översta jordlagret känns också väldigt torrt, kan jag sprayduscha där?

Tack på förhand! 😀

Emma

Kommentarer

  • Hej Emma!

    Du har helt rätt i att du bör låta jorden torka ordentligt när den är så fuktig som den är nu. Jag tror dock att det snarare är årstiden som gör att din växt tappar blad. Citronfikus tenderar att tappa en hel del blad när den inte får tillräckligt med ljus, vilket är ganska vanligt nu på vintern. Du kan försöka placera växten så ljust som möjligt eller till och med investera i växtbelysning. Den kommer förmodligen att få tillbaka sina blad till våren när solen tittar fram igen.

    Du behöver inte duscha jordytan. Själva växten kan må bra av en dusch, men om luften i övrigt är mycket torr i ditt hem rekommenderar jag istället att ha en annan källa till fukt i närheten, som till exempel en liten skål med vatten. Detta kommer att bidra till en jämn ökning av luftfuktigheten runt din växt.


    Silje Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.