Citronträd

Hej,
Jag sådde två citrnkärnor för ungefär 1,5 år sedan. De ser idag ut som på bilden jag bifogat. De är ungefär 40 cm. Tanken är att ja ska plantera isär dem och i ny citrus jord till våren. MEN, min fråga är - ska jag beskära dessa? För att få dem att förgrena sig? På vilken höjd och vart på stammen gör jag i så fall det? Eller ska man låta de vara? Eller ska man göra på något annat vis?
Väldigt tacksam för svar.

Mvh Lova

Lova

Kommentarer

 • Hej Lova!

  Vad fina dina citrusträd blivit! De ser ut som att de stortrivs hos dig! :-)

  Det kan vara lockande att vilja få fram tidiga förgreningar, men kom ihåg att beskärning av ett ungt träd väldigt mycket bestämmer hur den kommer bli när den blir stor! De första åren ska då spenderas med att få fram den grundläggande formen du vill ha på dina citroner.

  Ha därför en bild i ditt huvud på hur du vill att ditt träd ska växa innan beskärning. Hur hög vill du att stammen ska vara? Vill du ens ha en stam eller ska den klippas som en buske? Vilka grenar som sen kommer fram ska vara "huvudgrenarna"?

  När du väl bestämt dig för det kan du börja med att toppa din planta, men gör gärna det när den är omplanterad och etablerad. Det stressar plantan mindre och ger större chans att den trivs. Knipsa då av toppen, gärna ned till där nästa blad sitter (var försiktig så du inte skadar den delen eller klipper alldeles för nära inpå bladet!). Där blir då platsen där stammen kommer sluta och grenarna börjar.

  Hoppas detta är till hjälp! Vill du läsa mer om citrus har vi en artikel om dem på vår hemsida här: Växtguiden - Citronträd men jag vet att även min kollega tidigare pratat om citronträd. Svaret hittar du här:

  Citron - beskärning?

  Lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.