Ersätta häck på sandig mark

Jag och grannen delar idag en gammal hagtornhäck. Iom dess skick vill jag sätta en ny häck på min sida av tomten och söker tips på val. Marken där häcken ska sitta är sandig och torr med mycket sol. Det är även en lång sträcka på ca 50 m så den får inte vara för dyr.
Önskad sluthöjd är ca 2m. Friväxande eller formklippt spelar ingen roll. Inte heller om den är vintergrön. Jag funderar på tuja brabant eller syren. Vad tror ni om det eller finns andra tips? Hur optimerar jag sen plantering och skötsel?

Tack på förhand!
//Åsa

Kommentarer

 • Hej Åsa!

  Trevligt att du hör av dig!

  Det kan vara lite klurigt då jag har mina tvivel att tujan skulle trivas. Syrenen har en bättre chans och den ökas markant om du jordförbättrar med mull och kompost. Tillför du barkmull så är det en bra början på jordförbättring.

  Annars har jag här några andra förslag:
  • Måbär
  • Havtorn (och då kan du också få bär om du väljer både han- och honplanta!)
  • Rosen 'Hansa'
  • Höstsilverbuske
  • ... och sen syren!

  Glöm inte att dubbelkolla växtplatsen där du bor så att häcken har rätt härdighet ☀
  Jennie Trädgårdsmästare
 • Stort tack för fint svar! Jag glömde visst skriva att det gäller zon 4. Jag ska läsa mer om dina förslag och vad de olika innebär. En följdfåga, kan man blanda några av dessa utan att de konkurrerar? Häcken måste enligt mig inte vara enhetlig.

  //Åsa
  Åsa
 • Hej Åsa!

  Tack för info! Eftersom det är zon 4 så faller ju tyvärr höstsilverbusken bort men de andra ska fungera suveränt.

  Rent procentmässigt så är det svårt att säga hur mycket de olika sorterna kommer konkurrera med varandra, men risken finns ju. Syren och rugosarosen 'Hansa' tror jag är de som kommer ta mest plats, men det blir överlag svårt att säga.

  Hoppas ändå att du hittar något som passar in till din trädgård och önskar dig lycka till!
  Jennie Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.