Fuktig stam på citronträd

Hej!
Jag har ett fint litet citronträd från er som har varit med ett år nu. Det bär många frukter. Nu har jag dock märkt att den nedre delen på stammen är fuktig och undrar vad det beror på och vad jag kan göra för att hjälpa trädet?

Jag vattnar genom en självvattnare (i plast med terracottaspets som sätts ner i jorden), och har endast undantagsvis vattnat direkt i krukan eller duschat växten under vintern. Har jag ändå gett för mycket vatten?

Trädet tappar även blad i en mindre mängd nu under vintern. Jag använder växtlampa, men inte regelbundet. Trädet står i fönster i söderläge med ett element under fönsterbrädan.

Allt gott, Therese
Therese

Kommentarer

 • Hej Therese!

  Mest troligt har det blivit lite blött i något läge och fukten har vandrat upp på stammen. Det är med största sannolikhet ingenting du behöver oroa dig för.

  Vad gäller bladfällning under vintern så är det väldigt vanligt. Det brukar bero både på det naturliga förloppet och att det är mörkt och torrt. Är det bara enstaka blad så låter det som det naturliga förloppet där ett citronträd tappar några blad för att samla energi för att sätta nya friska blad i samband med att ljuset återvänder.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • Tusen tack för snabbt svar! Så tacksam över att få hjälp. Upptäckte idag ett angrepp av någon skadeinsekt: svarta prickar på ovansidan av bladen och tunna kortare trådar mellan grenarna. Har duschat och sprayat med såpvatten och kommer  om fem dagar. Kan det ha något samband med stammen? Någon ytterligare åtgärd som ni kan tänka på?

  Trevlig helg!
  Therese
 • Trådar mellan bladen låter som spinnkvalster. En klassisk vinterohyra. Såpablandning brukar få bukt med det och att duscha växten med jämna mellanrum. Spinnkvalster trivs även bra i torr luft, så se gärna till att luftfuktigheten höjs, så minskar även spridningen. Gäller även att granska plantorna den stått nära och behandla vid behov.

  Om det inte skulle fungera med såpabehandling kan du använda dig av rovkvalster eller gallmyggslarver som båda är ett slags nyttodjur. Jag tror inte att det har något samband med det fuktiga på stammen.
  Hedvig Trädgårdsmästare
 • tack 👍🏽
  Therese

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.