Till senaste kommentaren

Gula svampar i jorden Guldpalmerna - vad göra?

Hej,
Jag skulle behöva lite råd från er.
Min sambo och jag köpte fem stora Guldpalmer i november, två placerades i vårt kontor och tre placerades i vårt vardagsrum.
Vi bytte jord i samband med att vi köpte dem och lade på grus på toppen av jordlagret för att förhindra mögelsporer då jag är känslig mot mögel.
I början av juli började det att växa gula svampar i jorden, stora som matsvampar, på de tre Guldpalmerna i vardagsrummet. När vi lyfte på gruset var där fullt av små svampar. Så vi bytte jord omedelbart.
Guldpalmerna i kontoret verkade klara sig. Men igår när vi kom hem från en weekendresa var det även gula svampar i Guldpalmerna i kontoret.
Vi har frågat våra föräldrar och andra släktingar som aldrig har hört talas om detta.
Vad beror detta på tror ni? 
Och vad kan vi vidta för åtgärder för att slippa få svampar i framtiden i våra Guldpalmer?
Finns det en risk att svampen även spridit sig till växten eller rötterna (vi kan inte se några svampar på rötterna eller bladen)?
Vi älskar våra palmer….men om vi inte hittar någon åtgärd så behöver vi slänga ut dem tyvärr eftersom min hälsa har försämrats senaste månaderna men huvudvärk och energi kom tillbaka direkt den veckan vi placerade växterna utomhus.
Hur ofta rekommenderar ni att vi vattnar Guldpalmerna? Vi har vattnat dem cirka var tredje dag.
Vi har även andra stora växter i lägenheten, Fredskalla och Gullranka, men ingen av dessa har fått svamp och vi bytte jorden ungefär samtidigt i november och vi vattnar dem med samma intervall.

Tack på förhand.

Med vänlig hälsning,
Andreas
Andreas

Kommentarer

 • Hej Andreas!

  Tack för att du hör av dig till oss om detta.

  Våra jordar består av flera obesprutade och naturligt nedbrutna material. En naturlig nedbrytare är svamp som till exempel i ditt fall. Ibland när förutsättningarna i jorden ändras, det kanske blir blötare eller varmare eller både och, så har svampen möjligheten att visa sig ovan jord.

  Det är väldigt få svampar som utgör någon risk för växten eller för dig. Det man kan göra för att bli av med svampen är att pilla bort det som syns i jordytan, vattna underifrån så att ytan hålls torrare eller vattna med atamon, 1-2 tsk till 1 liter vatten, som finns att köpa i din mataffär.

  Jag skulle även ta bort gruset/stenarna ni lagt uppepå jorden. Stenarna håller kvar fukt under och är en bra groplats för svampen.

  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.