Guldpalm

Hej,

Bifogar en bild nedan. Min guldpalm började med bruna kanter och sedan började duscha det då och då. Men känns att det blivit värre nu stjälkar kommer upp men bladen blir torra. Undrar även om det finns något skadedjur?
Charmaine

Kommentarer

 • Hej Charmaine!

  Tack för att du kontaktar oss.
  Det ser ut som att din guldpalm har drabbats av ett skadedjur som kallas trips. Trips suger växtsaft från växten och skapar hålrum i bladens celler vilket ger det här karaktäristiska vita/silverfärgade utseendet. Angreppet är ganska utbrett på din guldpalm så jag är tveksam om den går att rädda dessvärre.

  Om du vill behandla den kan du göra en blandning som består av neemolja, ljummet vatten för att spä ut oljan med och en liten klick såpa för att göra hela kalaset vattenlösligt. Har du inte i såpa kommer oljan inte att blandas med vattnet utan istället lägga sig som en hinna på ytan. Grundreceptet för neemvatten ser ut som följande:

  •  En tesked neemolja
  • En halv tesked grön- eller gulsåpa
  • En liter ljummet vatten

  Om din olja har stelnat i flaskan (vilken den gör i rumstemperatur) är det bara att köra den någon minut i mikron eller under rinnande varmt vatten så blir oljan flytande igen. Skaka ihop blandningen väl så att inga “neemplättar” flyter runt. Spraya sedan den drabbade växten rejält och var noga med att alla delar blir fuktiga.  Miriam Trädgårdsmästare

Kommentera eller skriv ett nytt inlägg

Ditt namn och inlägg kan ses av alla. Din mejladress visas aldrig publikt.